Anemofīlo augu putekšņu virsmas analīze gaisa piesārņojuma novērtējumam - Djubina, Nikola (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma: anemofīlo augu putekšņu virsmas analīze gaisa piesārņojuma novērtējumam. Darbā tiek raksturoti atmosfēras aerosoli, dažādas metodes mikropiesārņojuma identificēšanai uz putekšņu virsmas. Tiek pētīts putekšņa grauda apvalks. Teorētiskā daļa tiek veltīta dabas un cilvēkradītā mikropiesārņojuma raksturojumam. Tiek apkopota informācija par putekšņiem un to morfoloģiju, raksturots un analizēts gaisa piesārņojums, tā aktualitāte un ietekme, apskatīti vairāki ar gaisa piesārņojumu saistīti pētījumi. Rezultātu daļā: (1) tiek apkopoti un analizēti putekšņu monitoringa dati par 2022. gadu; (2) izmantojot skenējošo elektronu mikroskopu, identificēti ķīmiskie elementi uz bērza, vītola un priedes putekšņu virsmas. Uz tīro putekšņu virsmas novērota sekojošo ķīmisko elementu klātbūtne: ogleklis (C), skābeklis (O), mazākās koncentrācijās fosfors (P) un kālijs (K), kā arī magnijs (Mg), kalcijs (Ca), sērs (S). Savukārt uz piesārņoto putekšņu virsmas tika identificēti vairāk kā 10 ķīmiskie elementi, neieskaitot iepriekš minētos, no kuriem alumīnijs (Al), dzelzs (Fe), mangāns (Mn), silīcijs (Si), varš (Cu), irīdijs (Ir) ir identificējami kā piesārņojums. Atslēgas vārdi: puteksnis, putekšņa virsma, mikropiesārņojums, gaisa piesārņojums.

The title of the bachelor's thesis: the analysis of anemophilic plant pollens surface for air pollution assessment. The paper describes different methods for the identification of micropollution on pollen. The exine of the pollen grain is examined and analysed. The theoretical part is devoted to the natural and anthropogenic micropollution. The information on pollen morphology, pollen related processes, micropollution and impact on the human health is described. Several studies related to air pollution are reviewed. The monitored pollen data from 2022 were collected and analyzed, chemical elements on the surface of birch, willow and pine pollen were identified using a scanning electron microscope. The presence of the following chemical elements was observed on the surface of clean pollen: carbon (C) and oxygen (O), phosphorus (P), potassium (K) in smaller concentrations and magnesium (Mg), calcium (Ca), sulfur (S). More than 10 chemical elements were identified on the surface of the polluted pollen, besides mentioned above, of which aluminum (Al), iron (Fe), manganese (Mn), silicon (Si), copper (Cu), iridium (Ir) can be identified as pollution. Key words: pollen, pollen surface, micropollution, air pollution.
Surface anaylsis of anemophilic plant pollen for air pollution assessment
Keywords: Vides zinātne; Puteksnis; Putekšņa virsma; Mikropiesārņojums; Gaisa piesārņojums