Izstrādāto purvu kūdras slāņu īpašību raksturojums - Bitenieks, Reinis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bitenieks, R. “Izstrādāto purvu kūdras slāņu īpašību raksturojums”. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, 2017. Pētījumam tika izvēlētas palikušās kūdras īpašības, kas ir nozīmīgas, plānojot tālāko kūdras lauku rekultivāciju. Līdz šim novērtējot izstrādāto kūdras lauku stāvokli galvenokārt tika pētīta veģetācija, bet nav pievērsta uzmanība palikušo kūdras slāņu īpašībām. Bakalaura darba mērķis ir raksturot izstrādāto purvu kūdras slāņu īpašības izmantojot gan lauka darbu, gan laboratorijas darbu metodes: karsēšanas zudumu analīze (LOI), magnētiskā jutīguma, pH, kūdras botāniskā sastāva un sadalīšanās pakāpes analīze un kūdras dabīgā blīvuma analīze. Pētījumā iegūtie rezultāti norāda uz to, ka galvenās kūdras īpašību izmaiņas cilvēka darbības ietekmētajos purvos ir kūdras dabīgā mitruma samazināšanās, blīvuma palielināšanās, pH un minerālvielu daudzuma palielināšanās, kas saistāmas ar kūdras lauka hidroloģiskā režīma izmaiņām nosusināšanas rezultātā.

Bitenieks, R. “Characteristics of peat properties from extracted peatlands” Bachelor thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences-2017. So far, in the extracted peat fields are mainly investicated vegetation and evaluated the possibility to renew it, but does not paid attention to the remaining peat layer properties. These results are important in the planning of future rural peat re-cultivation. Therefore, this study was to investigate remaining peat properties. The aim of the Bachelor’s thesis is to characterize developed mire peat layer’s. Bachelor thesis includes laboratory methods: loss – on ignition method, magnetical susceptibility, pH, botanical composition and degree of decomposition, natural peat density analysis, measurments. During the study, the results point to the fact that the peat properties are changing during the extraction process. The main changes that occurred in the peat natural moisture, pH, mineral content, degradation rates, and ash content, which in extracted peat field associated with the hydrological regime modification.
Characteristics of peat properties from extracted peatlands
Keywords: Ģeogrāfija; nogulumu sastāvs; kūdras blīvums; botāniskais sastāvs; sadalīšanās pakāpe; kūdras pH