Dzīves kvalitāte pacientiem ar hronisku pankreatītu - Pfeifle, Beata (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir "Dzīves kvalitāte pacientiem ar hronisku pankreatītu" Tēmas aktualitāti nosaka hroniskā pankreatīta saslimšanas gadījumu palielināšanās. Pankreatīta sastapšanas biežums ir atkarīgs galvenokārt no alkohola patēriņa, dzīves veida un diagnostikas kvalitātes. Darba mērķis ir noskaidrot hroniskā pankreatīta ietekmi uz pacienta emocionālo un fizisko dzīves kvalitāti. Darbs tika balstīts uz D. Oremas māszinības teorijas, kas palīdzēja saprast, kā pacienti ar hronisku pankreatītu var tikt galā ar savu slimību un saglabāt dzīves kvalitāti. Pētījuma hipotēze nosaka, ka hroniska pankreatīta pacientiem nav smagu fizisku ierobežojumu, taču viņi izjūt emocionālu diskomfortu. Lai sasniegt mērķi, bija izvirzīti uzdevumi - literatūrās analīze, pacientu anketēšana, rezultātu apstrāde un secinājumu veidošana. Pētījumā tika izmantota elektroniskā aptauja, kurā piedalījās 92 pacienti ar diagnozi - hronisks pankreatīts. Pētījuma gaitā tika iegūti dati par slimības fiziskajām un emocionālajām izpausmēm, kā arī par pacientu vispārējo dzīves kvalitāti. Hipotēze nav pilnībā apstiprināta, bet to arī nevar pilnībā atspēkot. Visi aptaujas dalībnieki gandrīz vienādi novērtēja savu fizisko un emocionālo labsajūtu pēc diagnozes noteikšanas. Pētījuma rezultātus var izmantot, lai uzlabotu hroniska pankreatīta pacientu dzīves kvalitāti, izstrādājot atbilstošas atbalsta un ārstēšanas programmas.

The diploma project focuses on the quality of life of patients with chronic pancreatitis. The relevance of the topic is determined by the increasing incidence of chronic pancreatitis. The incidence of pancreatitis depends mainly on alcohol consumption, lifestyle and quality of diagnosis. The aim of the thesis is to investigate the impact of chronic pancreatitis on the patient’s emotional and physical quality of life. The thesis was based on D. Orem’s nursing theory, which helped to understand how patients with chronic pancreatitis can cope with their disease and maintain their quality of life. The research hypothesis was that patients with chronic pancreatitis do not have severe physical limitations, but they experience emotional discomfort. To achieve the aim, the objectives were to analyse the literature, interview the patients, process the results and draw conclusions. An electronic questionnaire was used in the study in which 92 patients with chronic pancreatitis participated. The study collected data on the physical and emotional manifestations of the disease, as well as on the general quality of life of the patients. However, the hypothesis is not fully supported, but cannot be fully refuted either. The participants rated their physical and emotional well-being almost equally after diagnosis. The results of the study can be used to improve the quality of life of chronic pancreatitis patients by developing appropriate support and treatment programmes.
Quality of life in patients with chronic pancreatitis
Keywords: Medicīna; hronisks pankreatīts; dzīves kvalitāte; emocionāla pašsajūta; fiziska pašsajūta