Atmosfēras aerosolu ķīmiskais sastāvs un profilēšanas rezultāti - Juhņēviča, Elīza Elizabete (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā ir sniegts atmosfēras aerosolu piesārņojuma vispārējs raksturojums, tā problemātika, aprakstīta atmosfēras aerosolu piesārņojuma ietekme un tā novērtēšanas metodes. Pētījumā iegūtie dati tika analizēti, lai noteiktu atmosfēras aerosolu ķīmisko sastāvu un to profilus. Maģistra darbā ir analizēti mērījumu rezultāti, kas tika iegūti laika posmā 2022. gada jūnija un jūlija, kā arī 2022. gada decembra un 2023. gada janvāra Liepājā. Mērījumi tika veikti četrās dažādās Liepājas vietās, dažādās ietekmes teritorijās - ostas apkārtnē, rūpnieciskā rajona ietekmes zonā, privātmāju rajonā. Maģistra darbā ir sniegts atmosfēras aerosolu piesārņojuma vispārējs raksturojums, tā problemātika, aprakstīta atmosfēras aerosolu piesārņojuma ietekme un tā novērtēšanas metodes. Pētījumā iegūtie dati tika analizēti, lai noteiktu atmosfēras aerosolu ķīmisko sastāvu un to profilus. Maģistra darbā ir analizēti mērījumu rezultāti, kas tika iegūti laika posmā 2022. gada jūnija un jūlija, kā arī 2022. gada decembra un 2023. gada janvāra Liepājā. Mērījumi tika veikti četrās dažādās Liepājas vietās, dažādās ietekmes teritorijās - ostas apkārtnē, rūpnieciskā rajona ietekmes zonā, privātmāju rajonā.

The Master thesis presents a general description of atmospheric aerosol pollution, its problems, describes the effects of atmospheric aerosol pollution and methods of its assessment. The data obtained in the study were analyzed to determine the chemical composition of atmospheric aerosols and their profiles. The Master thesis analyzes the results of measurements that were obtained in the period of June and July 2022, as well as December 2022 and January 2023 in Liepaja. Measurements were made in four different places of Liepaja, in different areas of influence - around the port, in the industrial area, in the area of private houses.
Chemical composition of atmospheric aerosols and results of profiling
Keywords: Vides zinātne; atmosfēras aerosoli; Liepāja; PM10; PM2,5; SEM-EDX metode