Medijpratības jautājuma apguve latviešu valodā 8. klasē - Kārkliņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Mediju lietotprasme jeb medijpratība ir būtiska prasme, kas ir jāattīsta 8. klases skolēniem latviešu valodas stundās, lai skolēni kļūtu par atbildīgiem mediju patērētājiem. Diplomdarba “Medijpratības jautājuma apguve latviešu valodā 8. klasē” mērķis ir izstrādāt uzdevumu kopumu, kas veicina skolēnu medijpratības attīstību. Diplomdarba teorētiskajā daļā tika analizēta literatūra par kritiskās domāšanas prasmi, medijpratības jautājumu apguvi pamatskolā un Latvijas izglītībā. Empīriskajā daļā tika veikta skolēnu anketēšana un pedagoģiskā izmēģinājuma darbība, pielietojot izstrādāto uzdevumu kopumu, kas veicina medijpratības jautājumu apguvi. Diplomdarbam ir četras nodaļas, desmit apakšnodaļas, secinājumi, izmantotās literatūras un avotu saraksts ar 35 avotiem un 12 pielikumi. Atslēgas vārdi: medijpratība, pamatskola, latviešu valodas mācību stundas.

The ability to use media or media literacy is an essential skill that 8th grade students must develop in Latvian language lessons so that students become responsible media consumers. The aim of the diploma thesis "Learning the subject of media literacy in Latvian in the 8th grade" is to develop a set of tasks that contribute to the development of students' media literacy. In the theoretical part of the thesis, the literature on critical thinking skills, learning media literacy issues in elementary school and Latvian education was analyzed. In the empirical part, student questionnaires and pedagogical trial activities were carried out, applying the developed set of tasks that promote the learning of media literacy issues. The thesis has four chapters, ten subsections, conclusions, a list of used literature and sources with 35 sources and 12 appendices.
Learning Media Literacy in 8th Grade's Latvian Language Lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; medijpratība; pamatskola; latviešu valodas mācību stundas; astotā klase