Pacienta aprūpe pēc ekstremitāšu amputācijas ķirurģijas infekcijas nodaļā - Megne, Grēta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir "Pacienta aprūpe pēc ekstremitāšu amputācijas ķirurģijas infekcijas nodaļā". Tēmas aktualitāti nosaka grūtais un smagais pacienta atveseļošanās process. Vispārējās aprūpes māsas uzdevums ir sniegt pacientam individuālu aprūpi. Svarīga ir māsas sadarbība ar citiem nozares speciālistiem, kas arī iesaistās pacientu aprūpes procesā. Darba mērķis - Noskaidrot pacienta aprūpi pēc ekstremitāšu amputācijas ķirurģijas infekcijas nodaļā. Darba uzdevumi: 1.Analizēt zinātniskās literatūras avotus par pacienta aprūpi pēc ekstremitāšu amputācijas un darbu ķirurģijas infekcijas nodaļā. 2.Analizēt Dorotejas Oremas pašaprūpes vajadzību teoriju praksē. 3.Izstrādāt pētījuma instrumentu - intervijas jautājumus. 4.Veikt intervēšanu un apkopot iegūtos rezultātus. 5.Veikt secinājumus Pētījuma jautājums - Kāda ir pacientu aprūpe pēc ekstremitāšu amputācijas ķirurģijas infekcijas nodaļā? Pētījuma instruments ir intervijas jautājumi, kuri tika uzdoti ķirurģijas infekcijas nodaļā strādājošajām māsām, kuru stāžs nav mazāks par 5 gadiem. Apkopojot pētījuma rezultātus, tiek secināts, ka pacientu aprūpe pēc ekstremitāšu amputācijas, ķirurģijas infekcijas nodaļā ir izaicinājumiem pilns process. Māsas minēja, ka aprūpes procesā svarīgi sniegt emocionālu atbalstu pacientam. Bieži novērota pacientu agresivitāte un tas, ka pacientam pēc operācijas ir daudz fizisku barjeru. Atslēgvārdi – pacients, amputācija, aprūpe, vispārējās aprūpes māsa, ķirurģija, infekcija.

The Bachelor's work theme is “patient care After limb amputations in surgery infection Unit” The highlight of the topic is determined by the difficult and hard recovery process in the ward, where the general care nurse's job is to be by the patient's side to support him emotionally, carry out bandages and prevent complication risks. Important cooperation with other professionals working in the unit who are also involved in the patient care process. The goal of the study is to find out patient care after amputation, surgery in the infection unit. Study tasks: 1. Analyze scientific literature sources on patient care after limb amputation, surgery infection unit 2. Analyse Doroteja's Orema's theory of self-care needs in practice 3. Develop study tool - interview questions 4. Perform interviews collect the results obtained 5.Draw conclusions Study question - What is patient care after limb amputation, surgery infection unit? Patient care after limb amputation is a long and challenging process during which the nurse must provide as much emotional support as possible to the patient, as the biggest challenge in post-amputation care is patient aggressiveness and immobility. The role of the nurse is to control patient positioning and to provide resemblance to the patient after the heavy surgery. The research tool is interview questions that were asked to nurses working in the surgical infection unit with a length of service of not less than 5 years. Compiling the results of the study concludes that patient care after limb amputation, in the surgical infection unit, is a challenging process. The nurses mention that the biggest challenge in the care process is the aggressiveness of patients and the fact that a patient has many physical barriers after surgery that have to get over over over time to make the recovery process and rehabilitation successful. Keywords - amputation, care, general care nurse, surgery, infection, patient
Patient care After limb amputations in surgery infection Unit
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; pacients; amputācija; vispārējās aprūpes māsa; ķirurģija; infekcija