Saistības starp mātes lomas ekspektācijām, uztverto sociālo atbalstu un grūtniecības trauksmi sievietēm vecuma grupās no 18 līdz 30 gadiem un 35+ gadiem. - Draudiņa, Dita (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot saistības starp mātes lomas ekspektācijām, uztverto sociālo atbalstu un grūtniecības trauksmi. Pētījuma izlasē tika iekļautas 157 sievietes otrajā grūtniecības trimestrī. 113 no tām bija vecuma grupā no 18 līdz 30 gadiem un 44 no tām bija vecuma grupā 35 un vairāk gadi. Pētījumā izmantotās aptaujas – Topošo māšu gaidu skala, Daudzdimensionālā uztvertā sociālā atbalsta skala un Grūtniecības trauksmes aptauja. Tika uzdoti arī demogrāfiskie jautājumi, lai pārbaudītu to iespējamo saistību ar pētījuma mainīgajiem. Rezultāti norāda, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp vecumgrupām, taču tika pierādīts, ka mātes lomas ekspektācijas atbalsts prognozē grūtniecības trauksmes līmeni.

The aim of the master's thesis was to determine the relationship between maternal role expectations, perceived social support and pregnancy anxiety. The study sample included 157 women in the second trimester of pregnancy. 113 of them were in the age group from 18 to 30 years and 44 of them were in the age group 35 and over. The surveys used in the study – Prenatal Maternal Expectations Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Pregnancy – Related Anxiety Questionnaire – Revised. There were also asked demographic questions to examine their possible relationship with the study variables. The results indicate that there are no statistically significant differences between age groups, but it was shown that maternal role expectations predict the level of pregnancy anxiety.
Relationships among maternal role expectations, perceived social support, and pregnancy-related anxiety in women aged 18–30 and 35+ years.
Keywords: Psiholoģija; mātes lomas ekspektācijas; uztvertais sociālais atbalsts; grūtniecības trauksme; vecums