Virsmaktīvo vielu sintēze no ogļhidrātiem - Kirillovs, Jurijs (Latvijas Universitāte, 2018)
Virsmaktīvo vielu sintēze no ogļhidrātiem, Kirillovs J., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm., doc. Kļimenkovs I., bakalaura darbs ķīmijā, 33 lapaspuses, 12 attēli, 10 tabulas, 11 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir veikta informācijas apkopošana par taukspirtu esteru iegūšanu no aldonskābēm, un aldonskābju sintēzi, katalītiski oksidējot ogļhidrātus katalizatoru. Eksperimentālajā daļā tiek apskatīta dodecillaktobionāta un heksadecillaktobionāta sintēze un attīrīšana; glikozes, laktozes un maldodekstrīna oksidēšana zelta katalizatora klātienē.

Synthesis of surfactants from carbohydrates, Kirillovs J., supervisor Dr. chem., doc. Kļimenkovs I., bachelor’s thesis in chemistry, 33 pages, 12 pictures, 10 tables, 11 references, 3 appendices. In Latvian. Preparation of fatty alcohol esters from aldonic acids and preparation of aldonic acids by catalytic oxidation of carbohtdrates have been reviewed. Dodecyl lactobionate and hexadecyllactobionate have been prepared and purified. Glucose, lactose and maltodextrin have been oxidized in presence of a gold catalyst.
Surfactants synthesis from carbohydrates
Keywords: Ķīmija; VIRSMAKTĪVAS VIELAS; ALDONSKĀBES; ALDONSKĀBJU ESTERI; OGĻHIDRĀTU OKSIDĒŠANA; ZELTA KATALIZATORI