Profesors Matvejs Kadeks - pirmais Latvijas Valsts universitātes rektors pēc Otrā pasaules kara - Alkšbirze, Rita (My University, 2017)
Matvejs Kadeks dzimis 1897. gada 7. februārī Kurzemē Dunalkas pagastā, toreizējā Grobiņas apriņķa Medzes – Vērgales pagastā zemnieku ģimenē, uzvārdā Kadiķis. 1929. gadā aizsākās M. Kadeka kā augstākās izglītības organizatora darbība, kas aktīvi turpinājās līdz pat mūža beigām. M. Kadeks bija pirmais Latvijas Universitātes, tolaik Latvijas Valsts universitātes (LVU), rektors pēc Otrā pasaules kara. Izcilā zinātnes organizatora, pedagoga, LVU Ģeogrāfijas fakultātes dibinātāja radošo darbību pārtrauca pāragra nāve.
Keywords: Rektori - Latvijas Universitāte; Vēsture - Latvijas Universitāte; Profesors Matvejs Kadeks; Pirmais Latvijas Valsts universitātes rektors; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES