Huligānisma krimināltiesiskais raksturojums - Šavlo, Olga (Latvijas Universitāte, 2011)
KL 231.panta ir paredzēta kriminālatbildība par huligānismu, kas izpaužas kā rupja sabiedriskā miera traucēšana, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru, iestāžu vai uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), vai organizāciju darbu. Bakalaura tēma – „Huligānisma krimināltiesiskais raksturojums”. Bakalaura darba tēmas izvēle pamatota ar huligānisma aktualitāti un izplatību Latvijas Republikas teritorijā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un noteikt huligānisma kā atsevišķa noziedzīga nodarījuma sastāvu, kvalificējošās pazīmes, to nozīmi un piemērojamību. Bakalaura pētījuma objekts ir huligāniskas sabiedriskā miera un kārtības apdraudošas darbības un to kvalifikācija. Savukārt, izpētes priekšmets ir spēkā esošās likuma normas, kas nosaka atbildību par huligānismu. Bakalaura darbs sastāv no četrām nodaļām. Darba pirmajā nodaļā tiek aplūkots huligānisma jēdziens un atbildības par to regulējuma vēsturiskais aspekts, kā arī huligānisma sastāva pazīmes. Otrā nodaļa veltīta huligānisma analīzei ar kvalificēto sastāvu. Huligānisms ar kvalificējošām pazīmēm ir viens no visizplatītākajiem huligānisma veidiem ar paaugstinātu kaitīguma pakāpi un ir pieskaitāms pie smagu noziegumu kategorijas. Trešajā nodaļā plašākai krimināltiesību izpētei darba autore izskatīja ārvalstu krimināltiesību normas. Tas, ka huligānisms var būt kā administratīvi, tā krimināli sodāms nodarījums, apdraud līdz ar sabiedrisko kārtību arī personas veselību, tās īpašuma intereses, nosaka nepieciešamība norobežot šos apdraudējuma veidus, līdz ar to ceturtā nodaļā ir atspoguļota kriminālsodāma huligānisma norobežošana no administratīvā pārkāpuma, no personas un īpašuma apdraudējuma.

Present article 231 foresees criminal responsibility for hooliganism, a serious disruption to the public peace, which gets the obvious contempt against society or the impudence, ignoring the generally accepted norms of behavior and disturbing the peace of people, institutions or companies (business societies) or work of differenr organisations. Bachelor's theme: „Criminal- law characteristics of hooliganism”. The choice of Bachelor paper theme is based on the actuality of hooliganism and its wide-spreading within the territory of Latvia. Bachelor's goal is to explore and identify the qualifying characteristics of hooliganism as a separate offence, their significance, relevance and applicability. The object of bachelor`s investigation are the hooligan actions, threatening public peace and order, and their qualification. In turn, the subject of this investigation are the existing valid law regulations and norms, defining the responsibility for hooliganism. Bachelor work consists of four chapters. The first chapter describes the concept notion of the hooliganism and resposibility framework in the historical aspect, as well as the composition (main characteristics) of hooliganism. The second chapter is devoted to the analysis of hooliganism by qualified composition. Hooliganism with qualifying characteristics is one of the most common types of hooliganism with elevated risk, and is charged to serious crime categories. In the third chapter, in order to make more profound research in the criminal law, the author investigated the norms of foreign criminal laws. That fact, that hooliganism may be punished both administratively and criminally and it may threaten not only public order but also a person`s health and interests of ownership, determines the necessity to restrict these types of threat; so the fourth chapter depicts the differentiation of the criminally punished hooliganism from the administrative violation, from person`s and ownership threat.
Criminal-law characteristics of hooliganism
Keywords: Juridiskā zinātne