Ienākuma nodokļi budžeta veidošanā - Cvetkova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2007)
Nodokļiem ir visbūtiska nozīme valsts budžeta ieņēmumu veidošanā. Ar nodokļu palīdzību mobilizē uzņēmumu, iedzīvotāju un citu nodokļu maksātāju naudas līdzekļus. Valsts fiskālai politikai ir svarīga loma jebkuras valsts attīstībā. Tikai fiskālo politiku saistībā ar monetāro politiku ir iespējama sekmīga valsts attīstība. Ja ir atrasts optimāls variants šīs politikas realizācijā, tad citos apstākļos šī politika var pat izrādīties traucējoša attīstībai. Tādēļ fiskālā politika kopumā un atsevišķi tās elementi jāpiemēro konkrētai videi. Ja attīstīto valstu sekmīga tautsaimniecības attīstība norāda uz pareizi izvēlēto politiku, tad valstis, kur attīstība ir vāja, izvēlēta fiskālā politika var norādīt tieši, ka tā nav piemērota šajos apstākļos. Valsts nodokļu sistēma ietekmē valsts ekonomiku, uzņēmējdarbības attīstību, iedzīvotāju dzīves līmeni. Nelielais iekšzemes kopprodukta ieguves apjoms uz 1 iedzīvotāju Latvijā norāda, ka fiskālās un monetārās politikas realizācija nav piemērotā līmenī un jāmeklē cēloņi, kas traucē tautsaimniecības attīstību. Ēnu ekonomikā (nelegālā ekonomika) plaši izplatīta ir nelegālā nodarbinātība (tā dēvētais “melnais darbs”), nodokļu nemaksāšana, arī darba algu izmaksa “aploksnēs”, dubultā grāmatvedība un citas nelikumīgas darbības. Tie faktori valstī rada negatīvu ietekmi, galvenokārt, uz līdzsvarotu valsts budžetu, kas spētu nodrošināt iedzīvotāju sociālās vajadzības, iespēju iegūt izglītību un saņemt veselības aprūpi. Valsts kasē nenonāk ievērojamas naudas summas, kuras varētu izmantot sociālo programmu izstrādei un ieviešanai, iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanai. Nerisinot svarīgākās problēmas, valsts nespēs nodrošināt stabilus ieņēmumus valsts budžetā, un rezultātā nespēs nodrošināt Latvijas iedzīvotājus ar labiem dzīves apstākļiem. Eiropas Savienības dalībvalstīm jāveicina un jāievieš plaša mēroga aktivitātes un pasākumi, lai izskaustu nelegālo nodarbinātību, vienkāršotu uzņēmējdarbības vidi, attīstītu atbilstošas stimulus nodokļu un pabalstu sistēmu jomā, uzlabotu normatīvo aktu ieviešanu un uzraudzības stingrāku piemērošanu. Visām Eiropas Savienības dalībvalstīm jāveicina augstāk minēto pasākumu apzināšana, problēmu identificēšana un attiecīgu pasākumu realizēšana nacionālajā līmenī.” Kopumā var konstatēt, ka ēnu ekonomika un to izraisošās sekas rada kaitējumu valstij un sabiedrībai, kā arī būtiski mazina kopējo labklājības līmeni. Darbs sastāv no 71 lapaspusēm, 14 tabulām, 9 attēliem, 1 pielikuma.

The taxes are main income of budget formation. They help to mobilize money of organizations, residents and others taxpayers. The state policy plays an important role in development of every country. Successful development of the state is possible only by rational fiscal policy together with the monetary policy under specific circumstances. Unfortunately, there is no an ideal policy, which could be applied in all countries. If in some state the optimal version of fiscal policy implementation is found, than, under the other conditions, this policy can appear to be hindrance for country development. Therefore fiscal policy in whole and its particular elements have to be adjusted for specific environment. If successful national economy development of developed countries indicates that the policy is correctly chosen, than in the countries the development of which is week, the chosen fiscal policy can directly indicate that the fiscal policy is not appropriate. The small amount or gross domestic product per 1 inhabitant of Latvia indicates that fiscal and monetary policy implementation is not of appropriate level and we have to look for the reasons, which hinder the national economy development. There are illegal labor, tax non-payment, double-entry book-keeping and other illegal operations. These factors influence is negative to budget formation, which provides social needs of citizens, opportunity in getting education and health service. The state budget loses a sizeable sum of money, which is necessary to use in social programs introduction to raise living standard. If the state does not decide the main problems, the state would not provide stable income in budget and would not provide a high standard of life. The states of European Union should undertake a lot of measure to struggle with illegal operations, also they should develop tax system, improve the control. Shady economy and its consequences are injurious to the state and society, and reduce well-being of the people. The certificate of degree consists of 71 pages, 14 tables, 9 images, and 1 enclosure.
Income taxes in budgetis formation
Keywords: Vadībzinātne