K. G. Junga "Četrvienības teoloģija" - Vilne, Madara (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbā „K. G. Junga „Četrvienības teoloģija”” aplūkoti K. G. Junga kristīgajai tematikai veltītie darbi, no kuriem secināma zināma Junga teoloģija, kura tiek „būvēta” ap fundamentālu pieņēmumu par kristīgās Trīsvienības nepilnīgumu, kas jāaizstāj ar Četrvienību. Darbā tiek apskatīti Junga reliģijas un reliģijas psiholoģijas teorijas pamatelementi, izsekojot judeo-kristīgā Dieva tēla attīstībai no rašanās jūdaisma vidē līdz nākotnes perspektīvai. Junga psihoteoloģija balstās pieņēmumā par Dieva arhetipa pakāpenisku manifestēšanos cilvēka psihē, radot arvien jaunu (vai papildinot jau esošo) Dieva tēlu. Šajā procesā ir trīs galvenās stadijas – bezapzināta vienotība, apzināta polarizācija un apzināta vienotība. Pašreizējais kristīgās Trīsvienības Dieva tēls atrodas otrajā stadijā un tam jātop pilnveidotam. Šajā sakarā Jungs piedāvā „Četrvienību”, iekļaujot Trīsvienībā arī ļaunumu, matēriju un sievišķo elementu. Darba gaitā šis priekšlikums tiek daļēji apstrīdēts, izmantojot paša Junga izteikumus.

In the course of this thesis, „C. G. Jung’s Theology of Quaternity”, some C. G. Jung’s essays on Christianity are reviewed, from which a certain Jung’s theology is drawn. It is based upon a fundamental supposition about Christian Trinity’s incompleteness, that needs to be replaced by Quaternity. In this thesis Jung’s religion’s and psychology of religion’s theories basic assumptions are examined, following judeo-christian God’s image’s developement from its emergence in Judaism until its future evolution’s perspective. Jung’s psychotheology is based upon a fundamental notion about God’s archetype’s gradual manifestation in human’s psyche, creating new (or complementing the existing) God’s image. This process consists of three major stages – unconscious unity, conscious polarity and conscious unity. Current Christian God’s image of Trinity is posited in the second stage and needs to be improved. In this context Jung offers the idea of „Quaternity”, including into the Trinity also the evil, matter and feminine principle. During this bachelor’s thesis this proposition is partly neglected, using Jung’s own ideas.
C. G. Jung's Theology of Quaternity
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; K. G. Jungs; Četrvienība; Trīsvienība; Dieva tēls; Avots