Policijas darba stresori, COVID-19 pandēmijas izraisītā trauksme, pašvaldības policistu attieksme pret mentālās veselības problēmām un psiholoģiskās palīdzības saņemšanu - Maslinovska, Lida (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrotas kādas sakarības pastāv starp policijas darba stresoriem, COVID-19 pandēmijas izraisīto trauksmi un policistu attieksmi pret mentālās veselības problēmām un psiholoģiskās palīdzības saņemšanu pašvaldības policistiem, kas tika sasniegts. Pētījumā piedalījās 174 pašvaldības policijas darbinieki. Izmantota Policijas darbinieku attieksmes skala (Police officer stigma scale; Stuart, 2017), latviešu valodā adaptāciju veikusi pētījuma autore, Policijas darba stresa aptauja (Police stress questionnaire (PSQ); McCreary & Thomson, 2006), latviešu valodā adaptējis Edgars Rozītis (2020), Koronavīrusa trauksmes skala (Coronavirus Anxiety Scale (CAS); Lee, 2020), sākotnējo adaptāciju veikusi autore. Konstatēta cieša sakarība starp Policijas operacionālā un organizatoriskā stresa rādītājiem, starp pārējiem mainīgajiem sakarības vai nu nav, vai arī ir statistiski nozīmīgas, taču tendences līmenī, vājas – vērā neņemamas. Koronavīrusa trauksmes rādītājiem policistu grupās, kuri nepieciešamības gadījumā vērstos pēc profesionālas psihologa palīdzības darba vietā un, kuri nevērstos ir statistiski nozīmīgas atšķirības.

The aim of the master's thesis was to find out what connections exist between police work stressors, the anxiety caused by the COVID-19 pandemic and the attitude of police officers towards mental health problems and the receipt of psychological help for municipal police officers, which was achieved. The study involved 174 municipal police officers. Police officer stigma scale (Stuart, 2017), adaptation in Latvian by the author of the study, Police stress questionnaire (PSQ); McCreary & Thomson, 2006), adapted in Latvian by Edgars Rozitis (2020), Coronavirus Anxiety Scale (CAS); Lee, 2020), initial adaptation by the author. A close correlation has been established between the indicators of operational and organizational stress of the Police, the correlations between the other variables are either non-existent or statistically significant, but at the level of trends, weak - insignificant. There are statistically significant differences in the rates of coronavirus alert in groups of police officers who would seek professional help from a psychologist in the workplace if they did not.
Police Work Stressors, Anxiety Caused by the COVID-19 Pandemic, the Attitude of Municipal Police Officers Towards Mental Health Problems and Receiving Psychological Help
Keywords: Psiholoģija; policija; stresori; mentālā veselība; koronavīruss