Kapitālsabiedrību mazākuma dalībnieku aizsardzība un tiesiskais regulējums - Zariņa, Krista (Latvijas Universitāte, 2013)
Autore maģistra darba ietvaros ir analizējusi kapitālsabiedrību mazākuma dalībnieku tiesības dalībnieku sapulču sasaukšanā, lēmumu pieņemšanā un pieņemto lēmumu apstrīdēšanā, kā arī piedāvājusi risinājumus konstatētajai problemātikai attiecībā uz dalībnieku daļu, kas var prasīt dalībnieku sapulču sasaukšanu, izvērtējusi Veto tiesību piešķiršanas iespēju lēmumu pieņemšanas procesā, un vērtējusi dalībnieku sapulces lēmuma atzīšanas par spēkā neesošu pamatus. Tāpat darbā analizētas sabiedrības ar ierobežotu atbildību dalībnieka izslēgšanas iespējas un dalībnieka tiesības atteikties no savām kapitāldaļām, konstatējot problemātiku attiecībā uz šādās situācijās izmaksājamās kompensācijas izmaksu un priekšnosacījumiem dalībnieka atteikumam no savām kapitāldaļām. Atslēgvārdi: kapitālsabiedrība, mazākuma dalībnieks, dalībnieku sapulce, izslēgšana, izstāšanās.

Within the framework of master thesis the author has analyzed rights of the minority shareholders of share companies in relation to calling the shareholders’ meeting, adoption of decisions, and appeal of adopted decisions, as well as offered solutions to ascertained problems regarding the scope of shareholders who are entitled to call shareholders’ meeting, appraised possibility to grant Veto rights during the process of adoption of shareholders’ decisions, and analyzed grounds for declaring decisions adopted at shareholders’ meeting null and void. In the paper there is also analyzed possibility of exclusion of a shareholder from limited liability company and rights to withdraw, ascertaining problems with regard to payable compensation in such situations and preconditions of withdrawal of the shareholder. Key words: share company, minority shareholder, shareholders’ meeting, exclusion, withdrawal.
Protection and Legal Regulation of the Minority Shareholders of Capital Companies
Keywords: Juridiskā zinātne