Sintētiskā hormona 17a-etinilestradiola ietekme uz dažādu trofisko līmeņu ūdens organismiem - Bāliņa, Karīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Sintētiskais hormons 17α-etinilestradiols (EE2) ir viena no orālās kontracepcijas galvenajām komponentēm. Mūsdienās attīstoties farmācijas nozarei un, palielinoties lietoto medikamentu apjomam, palielinās vides piesārņojums ar farmaceitiskajiem līdzekļiem. 17α-etinilestradiols pēc kontracepcijas tablešu lietošanas kopā ar vielmaiņas galaproduktiem tiek ievadīts kanalizācijā un nokļūst notekūdeņu attīrīšanas iekārtās. Tur tas netiek pilnībā attīrīts no EE2 un nokļūst atpakaļ vidē. Palielinātam EE2 daudzumam vidē var būt nopietnas sekas, tāpēc tiek analizēta informācija par EE2 piesārņojuma rašanos, ietekmi uz dažādu trofisku līmeņu organismiem un vidi kopumā. EE2 toksicitāte ir saistīta ar tā iedarbību uz hormonu receptoriem, tas ietekmē ūdens organismu augšanu, attīstību un vairošanos. Pētījuma būtība ir noskaidrot kā EE2 ietekmē dažādu trofisko līmeņu organismus un novērtēt tā toksiskumu. Kā testa organismi tika izmantoti attiecīgus trofijas līmeņus pārstāvoši testa organismi: fitoplanktona organismi – Desmodesmus communis, zooplanktona organismi – Daphnia magna, zoobentosa organismi - Hyalella azteca. Tika veikti akūti un hroniski toksicitātes testi. Tika konstatēts, ka paaugstinātas EE2 koncentrācijas vidē būtiski ietekmē ūdens organismu spēju dzīvot, attīstīties un vairoties. Eksperimentu rezultāti parāda, ka pēc jutības pret EE2 testorganismi sakārtojas sekojošā secībā: Desmodesmus communis > Hyalella azteca > Daphnia magna Atslēgvārdi: 17α-etinilestradiols, EE2, fitoplanktons, reprodukcija, vēžveidīgie, trofijas līmeņi, zaļaļģes, zoobentoss,zooplanktons

Synthetic hormone 17α-ethinylestradiol (EE2) is one of the main components of oral contraceptives. Nowadays, the development of pharmaceutical industry and the increase of the medicine being used increase pharmaceutical pollution. After using contraceptive pills, EE2 with metabolic products get invaded into drains and getting to wastewater treatment plant. There its going through not purified of hormones and flow back in environment. Increased quantities of EE2 can have serious consequences, so there is information analysed about EE2 pollution sources, impact on aquatic organisms and environmental fate. EE2 toxicity is related with its interaction on estrogen receptors. It’s impacting survival, growth, development and reproduction. The esence of studies was to find out how EE2 affects different trophic levels of aquatic organisms. There were appropriate test organisms used for each trofic level: phytoplankton – Desmodesmus communis, zooplankton – Daphnia magna, zoobenthos - Hyalella azteca. Accute and chronic toxicity tests were carried out. It was found that elevated EE2 environmental concentrations significantly affects their abilities to survive, grow and reproduce. Result of this research show that according to sensitivity against EE2 used test organisms ranges: Desmodesmus communis > Hyalella azteca > Daphnia magna. Key words: 17α-ethinylestradiol, crustaceans, green algae, EE2, phytoplankton, reproduction, trophic levels, zoobenthos, zooplankton
Effects of the synthetic hormone 17-alpha-ethinylestradiol on aquatic organisms of different trophic levels.
Keywords: Bioloģija