Svarcelšanas vingrinājumu integrēšana basketbola vispārējās fiziskās sagatavotības treniņprogrammā - Spriņģis, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darbs saistīts ar vispārīgās fiziskās sagatavotības novērtēšanu, treniņu procesā iesaistot svarcelšanas elementus. Pētījuma mērķis ir integrēt treniņos svarcelšanas elementus un izpētīt un analizēt iegūtos rezultātus. Pētījuma priekšmets ir 12 Ramirent Nacionālās basketbola līgas spēlētāji vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Kvalifikācijas darba izstrādes rezultātā tika izveidota treniņprogramma divām grupām, kur puse trenējas ar svarcelšanas elementiem un puse bez. Kvalifikācijas darbs sastāv no piecām daļām. Pirmajā daļā apkopota informācija par vispārējo fizisko sagatavotību, svarcelšanas vingrinājumu būtību un sportista spēka un eksplozivitātes nozīmi basketbolā. Otrajā daļā autors izskaidro pētījuma būtību un to, kā sportisti tika testēti un novērtēti pirms pētījuma uzsākšanas. Trešajā daļā autors izskaidro, kādus vingrinājumus veica pētījuma dalībnieki. Ceturtajā daļā autors konstatē pētījuma dalībnieku testu rezultātus, noslēdzot minēto treniņprogrammu, un izdara secinājumus par to, kāda ir bijusi veikto svarcelšanas vingrinājumu ietekme uz sportistu sniegumu. Savukārt piektajā daļā autors apkopo visa darba ietvaros izdarītos secinājumus.

The qualification work is related to the assessment of general physical fitness, involving elements of weightlifting in the training process. The aim of the study is to integrate weightlifting elements into training and to study and analyze the results. The subject of the study is 12 Ramirent National Basketball League players aged 15 to 20 years. As a result of the development of the qualification paper, a training program was created for two groups, where half train with weightlifting elements and half without. The qualification work consists of five parts. The first part summarizes the information about general physical fitness, the nature of weightlifting exercises and the importance of athlete strength and explosiveness in basketball. In the second part, the author explains the nature of the study and how the athletes were tested and evaluated before the study began. In the third part, the author explains what exercises the study participants did. In the fourth part, the author finds the test results of the study participants at the end of the training program and draws conclusions about the impact of the weightlifting exercises on the performance of athletes. In the fifth part, the author summarizes the conclusions made within the framework of the whole work.
Integrating weightlifting exercises into basketball streight and conditioning training program
Keywords: Sporta zinātne; sports; basketbols; bērni; pedagoģija; svarcelšana