Administratīvo tiesu dialogs ar Satversmes tiesu - Dāce, Līga (Latvijas Universitāte, 2019)
Administratīvās tiesas jau vairāk nekā 14 gadus iesaistās dialogā ar Satversmes tiesu, lai objektīvi un taisnīgi izspriestu tās izskatīšanā esošās lietas, tomēr līdz šim Latvijā minētais tiesu dialogs pētīts maz. Tālab darbā tiek pētīts ar tiesas pieteikuma palīdzību īstenotā administratīvo tiesu dialoga ar Satversmes tiesu veidošanās pamats, galvenās pazīmes, problēmjautājumi un attīstības virzieni, īpašu uzmanību pievēršot administratīvo tiesu kompetencei pašām veikt tiesību normu hierarhijas kontroli. Pētījuma rezultātā secināts, ka tiesu dialogs ir nozīmīgs procesuāls līdzeklis, ar kuru iespējams nodrošināt efektīvu un augstu personu pamattiesību aizsardzības līmeni, veidojot vienotu izpratni par konstitucionālajām vērtībām ne tikai administratīvajā procesā tiesā, bet arī Latvijas tiesību sistēmā kopumā.

In order to adjudicate cases fairly and objectively, the administrative courts have engaged in a dialogue with the Constitutional Court of the Republic of Latvia for more than 14 years. However, so far the dialogue has attained little interest by scholars. Thus, the author studies the main features of the dialogue between courts, its deficiencies and directions of development. A special focus is placed on the administrative court’s competence to examine the hierarchy of legal norms itself. It is concluded that the dialogue between courts is a significant procedural tool, which effectively helps to ensure a high level of protection of the fundamental rights of private individuals and helps to create a common understanding of constitutional values throughout the whole legal system of Latvia.
The dialogue between administrative courts and the Constitutional Court of the Republic of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; administratīvā tiesa; Satversmes tiesa; tiesas pieteikums; konkrētā kontrole; dialogs