Ar trauksmes izjūtu saistītas aprūpes problēmas pacientiem intensīvās terapijas nodaļā - Dzene, Liāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba temats: Ar trauksmes izjūtu saistītas aprūpes problēmas pacientiem intensīvās terapijas nodaļā Temata aktualitāti pamato apstāklis, ka intensīvās terapijas nodaļās vairāk kā puse pacientu izjūt trauksmi, kas negatīvi ietekmē viņu ārstēšanas gaitu un var par radīt virkni komplikāciju. Paaugstinoties vispārējam pacientu stresam un trauksmes izjūtai stacionāros, kas saistīts ar Covid-19 situāciju, šī tēma iegūst īpašu aktualitāti. Pētījuma mērķis: noskaidrot ar trauksmes izjūtu saistītās aprūpes problēmas pacientiem intensīvās terapijas nodaļā. Pētījuma uzdevumi: 1)Pētīt teorētisko literatūru par pacientu trauksmes problēmām intensīvās teorijas nodaļās; 2)Analizēt K. Rojas adaptācijas teoriju kā modeli pacientu trauksmes mazināšanai intensīvās terapijas nodaļās; 3)Izstrādāt interviju jautājumus un veikt naratīvu pētījumu; 4)Apkopot pētījuma rezultātus un formulēt secinājumus; 5)Izstrādāt ieteikumus intensīvās terapijas nodaļas māsām. Pētījuma jautājums: Kādas ir ar trauksmes izjūtu saistītās aprūpes problēmas pacientiem intensīvās terapijas nodaļā? Pētījuma koncepcija: K. Rojas adaptācijas teorija Pētniecības metode: kvalitatīvs pētījums, pētniecības metode – intervija. Pētījuma rezultāti: Interviju rezultātā atklāts, ka gandrīz visiem intensīvās terapijas pacientiem ir stress, kas saistāms gan ar adaptāciju slimnīcai, gan slimnīcas kopējo atmosfēru, gan arī ar pacienta individuālo situācijas uztveri, tai skaitā bailēm, atkarības izjūtu. Neraugoties uz problēmas aktualitāti, intensīvās terapijas nodaļās šai problēmai nepieiet kompleksi. Atslēgvārdi: intensīvās terapijas nodaļa, trauksmes izjūta, trauksmaina pacienta aprūpe, māsa. Darba apjoms: 40 lpp., ietver 10 tabulas, izmantoti 59 literatūras avoti, pievienoti 2 pielikumi.

Thesis topic: Anxiety-related care problems in patients in the intensive care unit. The relevance of the topic is justified by the fact that more than half of the patients in the intensive care unit develop anxiety, which negatively affects the course of their treatment and can lead to several complications. As patients' general stress and anxiety in hospitals increases with the Covid-19 situation, this topic becomes particularly relevant. The aim of the study: to find out the problems of care related to anxiety in patients in the intensive care unit. Research question: What are the anxiety-related care problems for patients in the intensive care unit? Research concept: K. Roy's adaptation theory Research method: qualitative research, research method - interview. Results of the study: The interview revealed that almost all intensive care patients experience stress related to hospitalization, the general atmosphere of the hospital, as well as the patient's individual perception of his condition. situations, including anxiety. Despite the urgency of the problem, intensive care units do not have a comprehensive approach to tackling the problem. Keywords: intensive care unit, anxiety, patient care, nurse. The work consists of: 40 pages, 10 tables, 59 references, 2 appendice
Anxiety-related care problems in patients in the intensive care unit
Keywords: Medicīna; intensīvās terapijas nodaļa; trauksmes izjūta; trauksmaina pacienta aprūpe; māsa