Vidējā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma pilnveide didaktiskās spēlēs - Stabulniece, Diāna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma „ Vidējā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma pilnveide didaktiskās spēlēs’’. Bakalaura darba autore Diāna Stabulniece. Bakalaura darbā apkopota teorija par bērnu vārdu krājuma bagātināšanu didaktiskajās spēlēs. Tika raksturoti bērni atbilstoši izvēlētajam tematam. Tika pētītas didaktiskās spēles ar kuru palīdzību tika veicināta bērnu vārdu krājuma pilnveide. Tika analizētas dažādu autoru grāmatas, ar kuru palīdzību tika iegūtas teorētiskās zināšanas, lai sekmīgi veiktu darba pētījumu. Lai pārbaudītu vai piepildās bakalaura darbā izvirzītā hipotēze „vidējā pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma pilnveide didaktisko spēļu procesā būs sekmīgāka, ja izjutīs sirsnību un uzmanību, ja tiks vaicāts un cienīts bērnu viedoklis, ja tiks izvēlēti bērnu vecumposma attīstībai atbilstošas didaktiskās spēles.” Lai sekmīgi izpildītu pētījumu, tika izvēlēts darba mērķis – „ pētīt vidējās pirmsskolas vecuma bērnu vārdu krājuma pilnveides attīstību”. Tika analizēti X pirmsskolas vidējā vecuma 7 bērni. Pētījumā izmantotas trīs didaktiskās spēles, kuras spēlēja katrs bērns gan pētījuma sākumā (oktobris), gan pētījuma beigās (marts). Pēc iegūtajiem datiem pētījuma sākumā tika izveidotas 3 tabulas un 7 attēli. Pēc kurām darba autore izvērtēja vai bērnu krājums ir aktīvs vai pasīvs. Tieši tāpat darba autore rīkojās pētījuma beigās. Pēc iegūtajiem datiem, darba autore secina, ka hipotēze apstiprinājās, jo tika izvēlētas bērnu vecumposma attīstībai atbilstošas didaktiskās spēles. Darbs tika uzrakstīts 43 lapaspusēs, un izmantotas 32 bibliogrāfiskās saraksta vienības. Atslēgas vārdi: vārdu krājuma pilnveide, didaktiskās spēles, pedagogs un vecāki.

Bachelor’s working theme „Developing the average preschool children’s vocabulary in didactic gaumes”. Bachelor’s work author Diana Stabulniece. The bachelor’s work summarises the theory enriching children’s vocabulary in didactic games. Children were described according to the selected topic. Didacitic games were studied to help improve children’s vocabulary. The books of the various authors were analysed, through which theoretical knowledge was asquired to perform a work study successfully. In order to check whether the hypothesis of the Bachelor’s work is fulfilled, „the improvement of the average preschool children’s vocabulary in the didactic game process will be more successful if you feel sincerity and attention if you ask and respect children’s opinions if you choose didactic games that are relevant to the development of the child’s age.” In order to successfully complete the study, the objective of the work was chosen: „to study the development of the middle childhood vocabulary”. The median age of X preschool 7 children were analyzed. The study used four didactic games played by each child, both at the beginning of the study (October) and at the end of the study (March). According to the data obtained, 3 tables and 7 pictures were created at the beginning of the study. The author did the same at the end of the study. Accoring to the data obtained, the author cocludes that the hypothesis was confirmed as didactic games were selected for the development of the child ages. The job was written on 43 pages and 32 bibliography units were used.
Development of the average preschool children’s vocabulary in didactic games
Keywords: Skolas pedagoģija; Vārdu krājuma pilnveide; Didaktiskās spēles; Pedagogs; Vecāki