Tēlu koncepti N. Gumiļova albumu lirikā. - Ļebedevs, Ivans (Latvijas Universitāte, 2017)
Koncepts kā kognitīvās poētikas pamattermins ir ievests literaturzinātnē samerā nesen un izraisa plašu interesi pētnieku vidē. Līdz šim vienota metode vai pieeja, kā pielietot konceptu dzejas analizē vēl nav izstrādāta. Šis maģistra darbs ir mēģinājums izpētīt N. Gumiļova albumu dzeju ņemot par teorētisko pamatu mākslas konceptu, kas iekļauj: autora recepciju un pasaules redzējumu, metaforizācijas mehānismu, sensitīvo tēlu aprakstu. Šajā pētījumā ir atspoguļots mākslas koncepta etnokulturoloģiskais slānis, kurš pieprasa dziļu albumu tradīcijas apskatu diohroniskājā aspektā.

The concept as a basic term of the cognitive stylistics was introduced into literary studies quite recently and at once attracted the attention of scholars. However, there still do not exist the common methods or approaches to the application of the concept’s theory for the analysis of poetry. The MA paper is an attempt to examine N. Gumilyov’s album poems applying the interdisciplinary theoretic material for the analysis of the artistic concepts. It includes the following: author’s reception and the image of the world, the mechanism of metaphorization, description of sensitive images. Moreover, the ethno-cultural component of the artistic concept implies the thorough review of the album tradition in the diachronic aspect.
The Concepts of Poetic Images in N. Gumilyov's Album Poems.
Keywords: Filoloģija; concepts; albuma dzeja; N. Gumilovs; makslas koncepts