Nāves eifēmizācija japāņu valodā - Voronina, Natalia (Latvijas Universitāte, 2019)
Eifēmismi ir izteikumi, kurus izmanto netīkamu, nepiedienīgu vārdu aizvietošanai. Viens no semantiskajiem laukiem, kas tiek īpaši pakļauts eifēmizācijai, ir nāve un mirstība, kas izraisa bailes un nepatiku cilvēkos no visdažādākajām vidēm. Bieži cilvēku lietotie eifēmismi ir skaidrojami ar konceptuālo metaforu - garīgo tēlu, kas ietekmē mūsu izzināšanas spējas. Bakalaura darba “Nāves eifēmizācija japāņu valodā” mērķis ir identificēt visaptverošas konceptuālās metaforas, kuras atspoguļo eifēmismu lietošanu saistībā ar nāvi un mirstību japāņu valodā. Darbs sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā tiek definēts termins ‘eifēmisms’ un tiek sniegti vairāki termina skaidrojumi, kā arī tiek izklāstīti konceptuālo metaforu teorijas galvenie principi. Otrajā daļā tiek pētīta eifēmismu, tabu un pieklājības normu mijiedarbība. Trešajā daļā tiek uzskaitīti galvenie ietekmejošie faktori, kas iespaido nāves uztveri japāņu kultūrā. Nosledzošajā daļā tiek aprakstīta japāņu eifēmismu glosārija veidošana, kurā ir apkopoti eifēmismi darbības vārdam ‘nomirt’ un tie tiek analizēti ar morfoloģiskās klasifikācijas un konceptuālo metaforu metodi. Darba apjoms ir 41 lappuses.

Euphemisms are roundabout expressions that are used to replace unpleasant, inappropriate words. One semantic field especially prone to euphemisation is death and dying, which evokes fear and aversion in people of most backgrounds. Often euphemisms people use are informed by an underlying conceptual metaphor – a mental image that influences our cognition. The objective of the bachelor thesis “Death Euphemisation in Japanese Language” is to identify the overarching conceptual metaphors that inform the use of euphemisms related to death and dying in the Japanese language. The thesis consists of four parts. The first part defines the term ‘euphemism’ and provides various classifications of the term, as well as outlines the main tenets of the conceptual metaphor theory. The second part explores the relationship between euphemism, taboo and the notion of politeness. The third part lists the main factors that affect the perception of death by the Japanese. The final part describes the making of a glossary with Japanese euphemisms for the verb ‘to die’ and analyses selected euphemisms using a morphological classification and a conceptual metaphor approach. The thesis consists of 41 pages.
Death Euphemisation in Japanese Language
Keywords: Āzijas studijas; japāņu valoda; eifēmismi; tabu; konceptuālā metafora; nāve