Cilvēka cieņa kā centrālā kategorija kristietībā - Dukure, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba tēma „Cilvēka cieņa kā centrālā kategorija kristietībā” ir ļoti nozīmīga, jo, lai garantētu personu pamatbrīvību un pamattiesību nodrošināšanu, pamatā ir jābūt noteiktai ne tikai cilvēka cieņas esamībai, bet tā jāuztver arī kā vērtība. Cilvēka cieņas jēdziens vienmēr bijis aktuāls. Analizējot Veco Derību un Jauno Derību, tiesību un teoloģijas zinātnieku, kā arī filozofu viedokļus, autore secina, ka cilvēka cieņa vienmēr ir ieņēmusi centrālu lomu sabiedrības dzīvē, kā arī tā tiek aizsargāta ar likumu. Secināts, ka cilvēka cieņai ir augstākā vērtība, un to nedrīkst aizskart, ne arī ļaut pastāvēt apstākļiem, kas cilvēka cieņu kādā veidā varētu ierobežot. Bez cilvēka cieņas kā vērtības apzināšanās, nespētu tikt pildītas arī citas cilvēka esamībai un drošībai garantētās tiesības, tāpēc tieši cilvēka cieņa jāapskata kā centrālā kategorija.

The theme of my work 'A person's dignity as a central category in christianity' is very crucial because in order to guarantee person's freedom and basic rights, not only a person's dignity has to be determined, but it also has to be viewed as a value. The question of a person's dignity has always been discussed. In the result of analysing the old testament and new testament, the views of scientists of rights and teology as well as philosophers, the author concludes that a person's dignity has always taken a crucial and central role in the life of society as well as it is protected by the law. It can be concluded that a person's dignity has the highest value, it cannot be infringed and there cannot be obstacles that could limit it. Without viewing a person's dignity as a value, other rights vital for a person's existence and safety could not be guaranteed. Because of that a person's dignity has to be viewed as a central category.
Tha respect for the human as the main aspect of Christianity
Keywords: Juridiskā zinātne