Finanšu izglītība pamatizglītības pakāpē Latvijā - Mihno, Linda (Latvijas Universitāte, 2021)
Promocijas darba mērķis ir, pamatojoties uz valstī esošo situāciju finanšu izglītībā un OECD PISA 2012 un 2018 finanšu moduļa datiem, noskaidrot finanšu kompetences sasniegumus ietekmējošos faktorus pamatskolas skolēniem Latvijā, tādējādi nodrošinot informatīvo bāzi izglītības vadības lēmumu pieņemšanā, veidojot uz pierādījumiem balstītu izglītības politiku. Pētījuma ietvaros analizētas finanšu kompetences definīcijas. Aktualizēta jēdziena finanšu kompetence lietošana, aplūkota tās attīstības veicināšanas nozīmība un to ietekmējošie faktori. Izstrādāta finanšu izglītības vadības definīcija. Salīdzināti un analizēti Latvijas skolēnu finanšu kompetences sasniegumi starp PISA 2012 un PISA 2018 datiem, analizēti Latvijas skolēnu finanšu kompetenci veicinošie faktori, analizētas skolēnu sniegtās atbildes, pamatojot finanšu izglītības īstenošanas problēmas. Darba ietvaros izstrādāti ieteikumi finanšu kompetences attīstības veicināšanai. Atslēgas vārdi: finanšu kompetence, finanšu izglītība, finanšu kompetences veicinoši faktori, OECD PISA.

The aim of this research is to find out factors affecting the performance of financial competence of lower secondary students in Latvia, based on the current situation in the field of financial education in the country and the data of the OECD PISA 2012 and 2018 financial module, thus ensuring the informative basis for making education management decisions when developing the evidence-based education policy. The research analyses the definitions of the financial competence, and the importance of promoting the development of have been discussed. The definition of financial education management has been developed. The performance of financial competence among the PISA 2012 and 2018 data of Latvian students, factors promoting the Latvian students’ financial competence and students’ answers substantiating the problems faced in implementing the financial education have been analysed. Recommendations to promote the development of students’ financial competence have been developed. Key words: financial competence, financial education, factors promoting financial competence, OECD PISA.
Financial Education in Basic Education in Latvia
Keywords: Izglītības vadība; finanšu izglītība