Lidaparāta apkalpes veselības uzlabošanas rekomendāciju iztrāde - Ozoliņa, Iluta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Lidaparāta apkalpes veselības uzlabošanas rekomendāciju izstrāde” ietvaros tika izstrādātas rekomendācijas, kuras sekmētu darbinieku izpratni par attiecīgās profesijas riskiem un spēju tos mazināt. Darbs ietver analīzi par iespējamām veselības problēmām, fizisko un psiholoģisko slodzi, kas saistītas ar lidaparāta apkalpes locekļu- salona apkalpes un pilotu - darba ritma ietekmi, kā arī ikdienas pašsajūtu. Darba grafiks, nepietiekams miegs un stress var radīt hronisku nogurumu, kā rezultātā ietekmējot darba veiktspēju, koncentrēšanos palielinot iespēju pieļaut kļūdas un samazinot reakcijas laiku. Darbs ietver gan ilustratīvus, gan profilaktiskus ieteikumus veicinot viņu darba spēju uzlabošanu, samazināt slimību riskus un atjaunotu psiholoģisko noturību. Tika veiktas divas aptaujas lidaparāta apkalpes locekļiem, lai iegūtu sākotnējo priekšstatu par darba ietekmi viņu ikdienā un otrajā daļā aptauja tika atkārtota tikai tiem apkalpes locekļiem, kuri noteiktā laika periodā ievēroja izstrādātās rekomendācijas. Izstrādātās rekomendācijas sekmēja lidaparāta apkalpes locekļu pašsajūtas uzlabošanos gan fiziskā, gan mentālā jomā.

The bachelor’s thesis "Health improvement recommendations for flight crew" a set of recommendations was created to enhance employees' understanding of the profession’s associated risks and their ability to mitigate them. The thesis includes an analysis of potential health issues, as well as the physical and psychological strain related to the work schedules of aircraft crew members—both cabin crew and pilots—and their impact on daily well-being. Irregular working hours, insufficient sleep, and stress can lead to chronic fatigue, which in turn may impair job performance, reduce concentration, increase the risk of errors, and slow reaction time. The work includes both illustrative and preventive recommendations aimed at improving work capacity, reducing health risks, and restoring psychological resilience. Two surveys were conducted among aircraft crew members: the first to gain an initial understanding of how work affects their daily lives, and the second repeated only among those who followed the developed recommendations over a set period. The implemented recommendations contributed to improvements in both the physical and mental well-being of the aircraft crew members.
Health improvement recommendations for flight crew
Keywords: Sporta zinātne; Lidaparāts; Apkalpe; Nogurums; Fiziskās aktiviātes; Veselība