Nogāžu procesu monitorings ar lāzerskenēšanas metodi - Čakars, Toms Daniels (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma ietvaros, nogāžu procesu attīstības novērošanai, tika izmantots sauszemes lāzerskeneris Faro FocusS 70. Lauka pētījumi veikti trīs etalonteritorijās, apsekojot – Vizuļu iezi, noslīdeni, netālu no Zanderu kapiem, pie Līgatnes un noslīdeni, netālu no Gūtmaņalas, pie Siguldas. Lāzerskenēšana veikta 2018. gada rudenī un 2019. gada pavasarī. Lauka pētījumu laikā etalonteritorijās izveidoti paliekoši atbalsta punkti, kas vēlāk izmantoti atkārtotā apsekojuma laikā. Lai piesaistītu skenēto materiālu koordināšu tīklam, atbalsta punktiem noteiktas koordinātas, izmantojot GNSS. Virs tiem 2 m augstumā tika uzstādīti statīvi ar sfērām un apkārtnē pie noslīdeņa/atseguma virsmas, to tuvumā vai pie koku stumbriem izvietotas pagaidu markas, kas vēlāk izmantotas skenējumu savstarpējā sasaistē. Katrā objektā, atkarībā no tā izmēriem un sarežģītības, veikti ~10 skenējumi ar vidējo intervālu starp tiem 5-10 m. Iegūtie dati apstrādāti programmā Cloudcompare, izveidojot etalonteritoriju punktu mākoņus un 3D modeļus. Tos savstarpēji salīdzinot, izveidots reljefa atšķirību punktu mākonis un analizētas laikā notikušās izmaiņas. Darbā diskutēts par iegūto rezultātu precizitāti un to ietekmējošajiem faktoriem. Atslēgas vārdi: sauszemes lāzerskeneris, TLS, noslīdeņi, atsegumi, izmaiņas laikā.

In the framework of the study, the laser laser scanner Faro FocusS 70 was used to observe the development of slope processes. Laser scanning was performed in autumn 2018 and in spring 2019. During the field studies, permanent reference points were created in the reference areas, which were later used during the re-survey. To associate the scanned material with the grid, the coordinates of the support points where defined using GNSS. Above them, stands with spheres were installed at a height of 2 m, and temporary marks in the vicinity of the slope/outcrop surface, or on the nearby tree trunks, were later used to align the scans. Each site, depending on its size and complexity, was scanned with ~ 10 scans with an average interval between them of 5-10 m. Laser scanner settings that were used: resolution ¼, quality 4x, measurement and color photography in 360° horizontal and -60° – + 90° vertical angle. Scan duration from one position - 12 minutes. The resulting data was processed in Cloudcompare by creating clouds and 3D models of reference point points. By comparing them, a cloud of terrain difference points has been created and changes over time have been analyzed. The accuracy of the results obtained and the factors influencing it were discussed. Key words: terrestrial laser scanner, TLS, landslides, outcrops, change detection.
Monitoring of slope processes with terrestrial laser scanner
Keywords: Ģeoloģija; sauszemes lāzerskeneris; TLS; noslīdeņi; atsegumi; izmaiņas laikā