Acs aberāciju un gaismas izkliedes ietekme uz redzes kvalitāti. - Rizzieri, Nicola (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir uzrakstīts angļu valodā 66 lapām. Tā satur 33 attēlus, 3 tabulas, 8 grafiki un 121 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis. Izpētīt saistību starp cilvēka redzi un acs iekšējo gaismas izkliedi un mēģināt saprast, vai intraokulārā gaismas izkliede ietekmē acs aberācijas. Izpētīta Strehl koeficientu normalitāte. Metodes. Redzes asumu un jutīgumu pret kontrastu novērtē parastā stāvoklī un ar 3 dažādiem izkliedes filtriem 10 jaunu un veselīgu acu grupai. Pašizveidota modeļa acs viļņu frontes kļūdas tiek izmeklētas ar izkliedes filtriem un bez tiem. Rezultāti. Redzes asums un jutība pret kontrastu ir sliktāka, ja izkliedēšanas filtri tiek novietoti subjekta acu priekšā (p <.05). VA ietekme ir lielāka, ja samazinās optotipu kontrasts (p <.05). Secinājumi. Imitēta gaismas izkliede ietekmē cilvēka acs vizuālo sniegumu tāpat kā acs aberācijas. Ir nepieciešami turpmāki izmeklējumi, lai labāk izprastu, vai un cik lielā mērā gaismas izkliede ietekmē acs aberācijas.

Thesis is written in English on 66 pages. It contains 33 figures, 3 tables, 8 graphs and 121 references. The aim. To study the relationship between human vision and intraocular light scattering, and try to understand if intraocular light scattering affects ocular aberrations. Normality of Strehl ratio is investigated. Method. Visual acuity and contrast sensitivity are evaluated in the habitual condition and with 3 different scatter filters, for a group of 10 young and healthy eyes. Wave-front errors of a self-made model eye are investigated with and without scatter filters. Results. Visual acuity and Contrast sensitivity worsen when scattering filters are placed in front of subjects eyes (p<.05). The effect for VA is greater when optotypes contrast decreases (p<.05). Conclusion. Simulated light scatter affects visual performance of the human eye as for ocular aberrations. Further investigations are needed to better understand if light scatter affects ocular aberrations and to what extent.
The Effect of Ocular Aberrations and Light Scattering on Vision Quality.
Keywords: Fizika; Intraocular light scattering; Ocular aberrations; Scattering filters; Hartmann-Shack; Strehl Ratio