Dievišķais aspekts Sofokla un Eiripida traģēdijās - Malteniece, Līva (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba tēma ir “Dievišķais aspekts Sofokla un Eiripida traģēdijās”. Darba mērķis ir ar oriģināltekstu un tulkojumu palīdzību noskaidrot un izpētīt, kā un ar kādu dievu tēlu starpniecību Sofokla un Eiripida traģēdijās vērtējama dievišķā aspekta klātbūtne un kādas vērtības tā apliecina. Darbā izpētītas Sofokla traģēdijas: “Antigone”, “Elektra” un “Valdnieks Oidips” un Eiripida traģēdijas: “Alkestīda”, “Bakhantes” un “Ifigēnija Tauru zemē”. Darba pirmā nodaļa sniedz ieskatu sengrieķu traģēdijas aizsākumos un min sengrieķu traģediogrāfus un to devumu. Praktiskajā daļā savstarpēji tiek salīdzināts, kā Sofokls un Eiripids izvēlētajās traģēdijās attēlojuši dievišķos tēlus. Salīdzināti vairāki dievu tēli – Zevs, Atēna, taisnības un likteņa dievības, pazemes dievības, Apollons un Artemīda, kā arī auglības dievības. Pētījuma rezultāti apliecina, ka Sofokls un Eiripids traģēdijās minējuši vairākus dievu tēlus. Sofokls savās traģēdijās dievu tēlus minējis pastarpināti – caur cilvēku sarunām, proti, mirstīgie piesauc dievus. Eiripida traģēdijās dievu darbības novērotas tieši – dzejnieks dieviem devis fiziskas formas un piedēvējis mirstīgo raksturus.

The title of the work is “The Divine Aspect in Sophocles' and Euripides' tragedies”. The aim of this paper is to find out and to study with help of original texts and translations, how and through which divine beings the presence of the divine aspect is assessed in the tragedies of Sophocles and Euripides and what values it confirms. Sophocles’ tragedies: “Antigone”, “Electra” and “Oedipus Tyrannus” and Euripides’ tragedies: “Alcestis”, “Bacchae” and “Iphigenia in Tauris” are studied in this work. The first chapter provides an insight into the beginnings of the Ancient Greek tragedy and mentions Ancient Greek tragediographers and their contribution to the genre. The practical part of this work compares how Sophocles and Euripides depict the divine image in their tragedies. Such gods as Zeus, Athena and deities of righteousness and justice, the underworld deities, Apollo and Artemis and the fertility deities are compared in this paper. The results of the study confirm that Sophocles and Euripides mentioned several gods in their tragedies. In his tragedies, Sophocles has mentioned the image of the gods indirectly – through human conversations, that is, mortals call on the gods. In the tragedies of Euripides, the actions of the gods were observed directly – the poet gave gods physical forms and attributed them characteristics of mortals.
The Divine Aspect in Sophocles' and Euripides' Tragedies
Keywords: Valodniecība; sengrieķu traģēdija; Sofokls; Eiripids; dievu tēli; liktenis