Agrīno neadaptīvo shēmu, disociācijas simptomu, ķermeņa tēla uztveres un ēšanas traucējumu dzimumatšķirības - Blaua, Sanita (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis ir izpētīt kādas saistības pastāv starp agrīnām neadaptīvām shēmām, disociācijas simptomiem, ķermeņa tēla uztveri un ēšanas traucējumiem, un šo saistību dzimumatšķirības. Pētījumā piedalījās 203 respondenti; 102 sievietes (M = 29,0 SD = 9,48) un 101 vīrietis (M = 28,4 SD = 8,65). Pētījumā tika izmantota Janga shēmu aptauja (Young Schema Questionnaire - short version; YSQ-S2; Young, Brown, 2003), Disociatīvās pieredzes skala (Dissociative Experience Scale, /DES/, Bernstein & Putnam, 1986), Ķermeņa tēla uztveres aptauja (Body Image Questionnaire, Slade 1996) un Ēšanas traucējumu noteikšanas aptauja (Eating Disorder Examination Questionnaire, EDE-Q 6.0, Fairburn & Beglin, 1994). Pētījuma rezultāti parāda, ka abās izlasēs pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp agrīnajām neadaptīvajām shēmām, disociācijas simptomiem, ķermeņa tēla uztveri un ēšanas traucējumiem, kā arī pastāv dzimumatšķirības starp iepriekš minētajiem mainīgajiem lielumiem. Defektivitātes, Dominēšanas, Neveiksmīguma un Pakļaušanās agrīnās neadaptīvās shēmas, patoloģiska disociācija un ķermeņa tēla uztvere paredz ēšanas traucējumus abās izlasēs.

The aim of this study is to examine the relations and gender differences between early maladaptive schemas, dissociation, body image and eating disorders. The study included 203 respondents; 102 women (M = 29,0 SD = 9,48) and 101 men (M = 28,4 SD = 8,65). There were used four questionnaires - Young Schema Questionnaire - short version (YSQ-S2; Young, Brown, 2003), Dissociative Experience Scale (/DES/, Bernstein & Putnam, 1986), Body Image Questionnaire (Slade 1996) and Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q 6.0, Fairburn & Beglin, 1994). The results show that in both genders there are statistically significant relations between early maladaptive schemas, dissociation, body image and eating disorders, and also there are gender differences between the variables. Defectiveness, Subjugation, Failure to achieve and Self-Sacrifice early maladaptive schemas, pathological dissociation and body image predict eating disorder symptoms.
Gender Differences in Early Maladaptive Schemas, Dissociation, Body Image and Eating Disorders
Keywords: Psiholoģija; agrīnās neadaptīvās shēmas; disociācija; ķermeņa tēla uztvere; ēšanas traucējumi