Pacienta līdzestība glaukomas terapijā - Jansone, Santa (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma : ‘’Pacienta līdzestība glaukomas terapijā’’. Glaukoma ir viens no galvenajiem akluma cēloņiem gados vecākiem cilvēkiem. Slimība norit bez simptomiem, pakāpeniski, līdz ar to daudzi cilvēki pat nenojauš par glaukomas attīstību un nepamana redzes izmaiņas līdz slimība jau ir nopietni progresējusi. Tā kā glaukomas ietekmē zaudēta redze nav atgūstama, tad ļoti svarīgi ir regulāri veikt acu pārbaudi, mērīt acu spiedienu, lai savlaicīgi diagnosticētu slimību un neļautu tai progresēt. Nozīmīga ir pacienta līdzestība glaukomas diagnostikā un ārstēšanā, un, nozīmīgi būtu apmeklēt acu ārstu vismaz vienu reizi gadā, ja ģimenes anamnēzē ir glaukomas saslimšana un pacientiem no 40 gadu vecuma, lai laicīgi varētu diagnosticēt glaukomu. Pētījuma mērķis: Noskaidrot pacienta līdzestību glaukomas terapijā. Pētījuma hipotēze: Glaukomas pacientu līdzestības ietekmējošie faktori ir demogrāfiskie (dzimums, vecums) faktori, izglītības līmenis un sociāli ekonomiskie faktori. Pētījuma metode: Kvantitatīvais pētījums. Pētījuma instruments – anketa. Pētījumam tika atlasīti 90 respondenti pēc kvotas izlases metodes, pirms acu pārbaudes. Respondenti vecuma posmā no 40 – 80 gadiem. Pētījuma bāze: X slimnīcas ambulatorās nodaļas oftalmaloga kabinets.

Bacheloŗ’s work subject: “Patients cooperation in glaucoma therapy”. Glaucoma is one of the main causes of blindness in elderly. This disease is without symptoms, gradually, so many people don’t even know about progression of glaucoma and don’t notice the changes in vision until the disease is has affected them seriously. Since vision lost due to glaucoma, it’s not recoverable, regular eye testing, eye pressure measurment is important to not let disease progress. Patient cooperation in the diagnosis and treatment of glaucoma is important and it would be important to visit eye doctor at least once a year if there is a family history of glaucoma disease and if patient is older than 40 years to be able to diagnose glaucoma in time. Aim of the study: To find out patients cooperation in glaucoma therapy. Study hypothesis: The factors affecting the cooperation of glaucoma patients are demographic (gender, age) factors, educational level and social-economical factors. Study method: Quantitative study Study instrument: questionnaire For the study was selected 90 respondents by quota sampling method, before eye testing. Respondents was between age 40 to 80. Study base: X hospital’s ambulatory department’s ophthalmalog office.
Patients cooperation in glaucoma therapy
Keywords: Medicīna; Glaukoma; Pacients; Līdzestība; Glaucoma; Patient