Dūres pagasta vēsture no 1900. līdz 1991.gadam: iedzīvotāji, saimniecība, kultūra - Kazainis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Dūres zemes un vēlāk izveidotā pagasta vēsturi, iedzīvotāju un varas pārstāvju sociālo, saimniecisko, militāro un politisko darbību, apdzīvotību un apbūvi laika posmā no 1900. – 1991. gadam. Pētījumā apskatīti arī dažādie Latvijas teritorijā notikušie vēsturiskie procesi un notikumi, kas norisinājušies Dūres zemes un vēlākā pagasta teritorijā apskatītajā laika posmā, Dūres teritorijas apbūve, kā arī iedzīvotāju ikdienas dzīve šo vēsturisko procesu kontekstā. Rezultātā iegūts iepriekš maz apskatītas Latvijas teritorijas mikrovēstures pētījums, kas balstīts uz unikāliem jauniegūtiem, kā arī maz pētītiem vai nepētītiem arhīvu un mutvārdu avotiem un sniedz informāciju par dzīvi un notikumiem konkrētā Latvijas lauku apgabalā.

The aim of this paper is to research the history, the social, economic, military and political actions of the inhabitants and the representatives of power and the population and buildings in the lands and the afterwards created parish of Dūre during the time period from 1900 to 1991. This paper offers a thorough look at the historical processes and events that took place in the lands and parish of Dūre in this time period, as well as the buildings, and the life of the inhabitants of Dūre in the context of such historical processes. The result of this paper is the researched microhistory of a previously poorly researched Latvian territory, that is based on unique recently acquired verbal as well as poorly researched archival sources that offer insight into the life and events in a specific area of the Latvian countryside.
History of the Dūre parish from 1900 to 1991: inhabitants, households and farms, culture
Keywords: Vēsture; Dūres pagasts; Mikrovēstures pētījums; Jauniegūti avoti; Lauku attīstība; Okupāciju ietekme uz laukiem