Latvijas ziņu portālu piekļūstamība un lietotāju pieredze: Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv, La.lv un Nra.lv analīze 2025. gada aprīlī - Kubila, Helēna (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir “Latvijas ziņu portālu piekļūstamība un lietotāju pieredze: Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv, La.lv un Nra.lv analīze 2025. gada aprīlī”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādā mērā Latvijas ziņu portālos Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv, La.lv un Nra.lv tiek izmantoti pieejama satura un lietotāja pieredzes dizaina paņēmieni, lai veicinātu ziņu portālu pieejamību un pozitīvu gūto lietotāja pieredzi tos patērējot. Darba teorētisko bāzi veido komunikācijas barjeras, lietojuma un apmierinājuma teorija, tehnoloģiju domestikācijas teorija, lietotāja pieredzes dizains un ziņu portālu darbības tendences. Pētījuma metodoloģiju sastāda četras datu ieguves un analīzes metodes: kvantitatīvā kontentanalīze, fokusgrupas diskusija, daļēji strukturēta eksperta intervija un kvalitatīvā kontentanalīze. Empīrisko bāzi veido ziņu portālu kvantitatīva kontentanalīze, kur tika izvērtētas 248 ziņu portālu lapu vienības pēc 36 piekļūstamības elementiem, fokusgrupas diskusija, kurā piedalījās 7 pētījuma dalībnieki, kā arī divas intervijas ar lietotāja pieredzes un saskarnes dizaina jomas ekspertiem. Tika noskaidrotas Latvijas ziņu portālu piekļūstamības un lietotāja pieredzes dizaina nepilnības, kā arī veiksmīgās prakses. Tiek secināts, ka Latvijas ziņu portālos pieejamības un lietotāja pieredzes dizaina principi, lai nodrošinātu pozitīvu lietotāja pieredzi, tiek izmantoti daļēji un lietotāji to saskarnes dizainu un pieejamību kopumā vērtē labi, taču lietotāja pieredzi kā ne tik pozitīvu reklāmu dēļ. Latvijas ziņu portālos novērojamas vairākas komunikācijas barjeras: vides, valodas tehno-loģiskās, sociālās, kā arī kustību un maņu barjeras.

The topic of the master’s thesis is “Accessibility and user experience of Latvian news portals: an analysis of Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv, La.lv and Nra.lv in April 2025”. The aim of the research is to determine to determine the extent to which accessible content and user experience design techniques are used in the Latvian news portals Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv, La.lv, and Nra.lv in order to promote news portal accessibility and a positive user experience when consuming them. The theoretical basis of the thesis includes communication barriers, the uses and gratifications theory, technology domestication theory, user experience design, and operational trends of news portals. The research methodology consists of four data collection and analysis methods: quantitative content analysis, focus group discussion, semi-structured expert interview, and qualitative content analysis. The empirical basis consists of a quantitative content analysis of 248 news portal pages evaluated using 36 accessibility criteria, a focus group discussion with seven participants, and two semi-structured expert interviews with experts in the field of user experience and interface design. The study identifies shortcomings and good practices related to accessibility and user experience design in Latvian news portals. It concludes that principles of accessibility and user experience design are only partially implemented. While users generally evaluate the interface design and accessibility positively, user experience is rated less favorably due to advertisements. Several types of communication barriers were identified in Latvian news portals: environmental, linguistic, technological, social, motor, and sensory barriers.
Accessibility and user experience of Latvian news portals: an analysis of Delfi.lv, Lsm.lv, Tvnet.lv, La.lv and Nra.lv in April 2025
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; piekļūstamība; lietotāju pieredze; lietotāja pieredzes dizains; ziņu portāli; saskarne