Vienlaicīga stereodisparitātes un hromostereopses klātbūtne vizuālajos stimulos - Muižniece, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapaspusēm. Tas satur 27 attēlus, 2 tabulas, 2 pielikumus un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izveidot un aprobēt metodiku, kas kvantitatīvi novērtē krāsu stereopses radīto dziļuma sajūtu polihromatiskos attēlos, izmantojot krāsu stereodisparitātes novērtēšanas testu - viedtālruņa aplikāciju virtuālās realitātes brillēs. Zilam kvadrātam uz sarkana fona ar maksimālo krāsu kontrastu tika noteikta krāsu stereopses ierosinātās stereodisparitātes vērtība 322±80", zilam uz dzeltena 255±62", bet zaļam uz sarkana 203±99", mainot pretēji kvadrāta un fona krāsas, tika iegūtas stereodisparitātes vērtības -330±90"; -226±80"; -243±87". Tika novērots, ka krāsu stereopse ir atkarīga no novērotāju starpzīlīšu attāluma, vecuma, hetereoforijas tuvumā un izmantotās korekcijas veida.

The master thesis has been written in the Latvian language on 40 pages. The contents is comprised of 27 figures, 2 tables, 2 appendices and 39 references. The research objective has been to design and to approbate a methodology quantitatively assetting the chromostereopsis induced depth perception in polychromatic images using chromostereopsis stereodisparity evaluation test – smartphone application in virtual reality googles. Induced chromostereopsis stereodisparity of blue square on red background with high colour contrast was 322±80", blue on yellow 255±62", green on red 203±99", switching object’s and background colour induced stereodisparity was -330±90"; -226±80"; -243±87". Chromostereopsis is dependent on the observer’s pupillary distance, age, near heterophoria and used correction type.
Simultaneous presence of stereodisparity and chromostereopsis in visual stimuli
Keywords: Fizika; virtuālās realitātes brilles; hromatiskās aberācijas; dziļuma uztvere; stereoasums