Nekustamā īpašuma nodoklis un tā aprēķināšana Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstīs - Viļčinskis, Vladimirs (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs izstrādāts audita un grāmatvedības studiju programmas ietvaros. Maģistra darba temats ir “Nekustāmā īpašuma nodoklis un tā aprēķināšana Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstīs”. Maģistra darba uzmanība tika pievērsta nekustamā īpašuma nodoklim un tā aprēķināšanas kārtības Latvijas Republikā un ES dalībvalstis. Maģistra darba mērķis: ir izanalizēt nekustamā īpašuma nodokļa būtību, vēsturisko attīstību, apskatīt aprēķināšanas un iekasēšanas kārtību praksē, kā arī izskatīt nekustamā īpašuma nodokļa likmes diferenciāciju Eiropas Savienības. Maģistra darbs sastāv no trim daļām: Pirmajā nodaļā veikts nodokļa teorētiskais raksts un apskatīta nodokļu un kadstrala sistēma, kā arī tiek runāts par nekustamā īpašuma nodokli. Otrajā daļā tiek sniegta informācija par nekustamo īpašumu - nekustamā īpašuma nodokļa būtību, ar nodokli apliekamiem un neapliekamiem objektiem, kadastrālo vērtību, kā arī nekustamā īpašuma maksātājiem un nodokļa iekāsēšanas kartību, speciālām ekonomiskām zonām, nodevām no nekustamā īpašuma darījumiem, atvieglojumu piešķiršanas kārtību; Trešajā nodaļā veikta analīze par nekustamo īpašumu nodokļa attīstības gaitu Latvijā un ES, kā arī apskatītas nekustamā īpašuma nodokļa likmes, bāze un objekti Eiropas Savienības dalībvalstīs. Sīkāk izanalizēti dati par ieņēmumiem no nekustamā īpašuma nodokļa valsts budžetā Latvijā un tiek aprakstīta nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība Latvijas Republikā. Maģistra darbā iegūtie rezultāti norāda uz nepieciešamību nekustamā īpašuma nodokļa politikas uzlabošanas un pilnveidošanas, jo pašreizējā nekustamā īpašuma nodokļa likme pie aktualizētajām kadastrālām vērtībām var izraisīt nopietnu sociālo spriedzi sabiedrībā. Maģistra darbs ir izstrādāts latviešu valodā, kopumā darbu veido 108 lpp, 10 tabulas un 2 attēli. Atslēgvārdi: nekustamā īpašuma nodokļis; kadastrālās vertībās; nodokļa līkmes.

This diploma’s thesis developed in the program of audit and accounting. Diploma topic is "Real estate property tax and its calculation in Latvia and European Union". Diploma focused on the real estate tax and method of it’s calculation in the Latvian Republic and the EU Member countries. The goal of diploma is to analyze the real estate tax history, the nature of historical development of the tax, overview the calculation as well as to examine the property tax rate differentiation of the European Union. Master's thesis consists of three parts. First chapter gives overview on theoretical article of real estate property tax. Second part consists of information about real estate - property tax nature, the cadastral value of real property taxpayers and tax collection systems, special economic zones, taxes from real estate transactions, a deduction order. The third section focuses on an analysis of the real estate tax developments in the Latvian and EU, as well as the addresses of real estate tax rate, base and facilities in the EU Member States. More analysis of data on revenue from property tax to the state budget and are described in the Latvian property tax method of calculating the Latvian Republic. Thiw work indicate the needs for property tax policy for the development and improvement in the current real estate tax rate. Master's thesis is developed in Latvian, consists of 108 pages and includes 10 tables and 4 images. Keywords: real estate property tax; cadastral value; tax rate.
Real estate property tax and its calculation in Latvia and European Union
Keywords: Ekonomika