Pieaugušo sensorās apstrādes jutīguma, uztvertās vecāku audzināšanas un trauksmes saistība - Mihejeva, Olga (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot saistības starp pieaugušo sensorās apstrādes jutīgumu, uztverto vecāku audzināšanu un trauksmi. Pētījuma jautājumi: kādas saistības pastāv starp sensorās apstrādes jutīgumu, trauksmi un uztverto vecāku audzināšanu? Vai sensorās apstrādes jutīgums un uztvertā vecāku audzināšana kopā prognozē trauksmes variācijas pieaugušajiem? Pētījumā piedalījās 118 pieaugušie (M=37,00, SD=10,6). Pētījumā tika izmantotas 4 skalas: Vecāku emocionālā siltuma un psiholoģiskās kontroles skalas no Vecāku attieksmes aptaujas; Īpaši jutīgas personas skalas saīsinātā skala; Trauksmes kā iezīmes skala no Trauksmes stāvokļa-iezīmes pašnovērtējuma aptaujas. Rezultātos tika atklātas statistiski nozīmīgas saistības starp trauksmi kā iezīmi ar pārējiem izskatītajiem mainīgajiem. Tika atklāts, ka sensorās apstrādes jutīgums un vecāku psiholoģiskā kontrole kopā izskaidroja 34% no trauksmes kā iezīmes variācijām.

The aim of the study was to find out the correlation between adult sensory processing sensitivity, self-reported parenting, and anxiety. Research questions was: What is the relationship between sensory processing sensitivity, anxiety, and perceived parenting? Does sensory processing sensitivity and perceived parenting together predict variation in adult anxiety? 118 adults participated in the study (M=37.00, SD=10.6). 4 scales were used in the study. Parental care and overprotection scales from Parental Bonding Instrument. Short version of the Highly Sensitive Person scale. Trait Anxiety Scale from the State-Trait Anxiety Inventory. The results indicate that there is a statistically significant correlation between trait anxiety and the other three examined variables. It was found that both sensory processing sensitivity and parenting overprotection together are explaining 34% of the variance in adult trait anxiety.
Relation of Adult Sensory Processing Sensitivity, Perceived Parenting and Anxiety
Keywords: Psiholoģija; īpaši jutīga persona; sensorās apstrādes jutīgums; trauksme; uztvertā vecāku audzināšana; vecāku emocionālais siltums