Polimērmateriāla deformēšanas modelēšana, ievērojot krusteniskus šļūdes un mitruma sorbcijas procesus - Šušpans, Antons (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā tiek mēģināts vispārināti aprakstīt polimērmateriāla deformāciju, notiekot šļūdei mitrā atmosfērā. Uz epoksīda saistvielas EDT-10 piemēra tiek parādīta polimēra šļūdes deformācijas aprēķina iespējamība stacionāriem mitrumsatura apstākļiem, izmantojot zināmo mitruma-laika analoģijas principu. Tomēr praksē polimērmateriālu izstrādājumi bieži atrodas nestacionāros mitruma apstākļos. Šļūdei ar laikā mainīgu mitruma saturu, pieņemot šļūdes un sorbcijas procesu ieguldījumus par neatkarīgiem un aditīviem, aprēķinātā deformācija būtiski atšķiras no eksperimentāli novērojamās pētāmajam materiālam. Tiek meklēta deformēšanas modeļa vispārināšanas iespēja, ievedot klasiskajās lineārās viskoelastības sakarībās locekļus, kas ļautu ievērot divu ārējo iedarbību — mehāniskā sprieguma un mitrās atmosfēras — krustefektu.

An attempt is being made to generally describe polymer material deformation during creep in moist atmosphere. Possibility of polymer creep deformation calculation for stationary moisture content conditions using known principle of moisture-time analogy is examplified considering epoxy binder EDT-10. However in practice polymer material products often are in non-stationary moisture conditions. For creep with time-dependent moisture content, assuming independence and additivity of contributions of creep and sorption processes, calculated deformations significantly differ from values observed in experiments with material in question. The possibility of generalizing the deformation model by supplementing relations of classical linear viscoelasticity with terms considering cross effect of two external influences — mechanical stress and moist atmosphere — is being sought.
Modelling of polymer material deformation considering cross – processes of creep and moisture sorption
Keywords: Fizika