Kultūra un cilvēksituācija mūsdienu humānisma krīžu kontekstā: konferences rakstu un tēžu krājums - LU 80. starptautiskā zinātniskā konference (LU Filozofijas un socioloģijas institūts, 2022)
Krājumu veido LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieku LU FSI prioritārajā projektā “Kultūras, identitātes, starpkultūru komunikācijas un cilvēksituācijas pētījumi humānisma vērtību, konfliktu un krīžu kontekstā” izstrādātie raksti, kuri tapuši uz Latvijas Universitātes 80. starptautiskās zinātniskās konferences sekcijās “Kritiskās domāšanas iespējas un robežas mūsdienu Latvijā” un “Krīzes Latvijas sabiedrībā socioloģisko un dzīvesstāstu pētījumu perspektīvā” nolasīto referātu pamata. Rakstu tematika atspoguļo aktuālo starptautisko zinātnisko starpdisciplināro pētījumu saasināto interesi par starpkultūru komunikāciju un tās prasmju attīstību mūsdienu globalizētajā sabiedrībā. Vienlaikus starpkultūru komunikācijas izpēte ietver globālus pētījumus, kas ilgstoši ir veikti LU FSI filozofijā (Latvijas un pasaules, un Eiropas mūsdienu filozofiskās domas un ideju vēstures pētījumi, kā arī reliģijas filozofijas un akadēmiskās reliģijpētniecības izstrādnes un mūsdienu reliģiozitātes paradigmu Eiropā un Latvijā analītika) un socioloģijā (nacionālā mutvārdu vēsture, etnosocioloģija, migrācija, sabiedrības integrācijas jautājumi, jaunatnes un izglītības pētniecība). Jau ilgu laiku LU FSI pētniecības tēma ir bijusi arī holokausta vēstures un tā piemiņas izpēte. Pašreiz šīs tēmas izpēte notiek LZP projektā “Sarežģītais vēsturiskais mantojums Latvijā: holokausta tūrisma vietas starp piemiņas kultūru, mūsdienu tūrisma pieprasījumu un piedāvājumu (MemoTours)”. Ieskatam šajā projektā veiktajos pētījumos krājumā publicētas projekta Latvijas Universitātes 80. starptautiskās zinātniskās konferences sekcijas “Sarežģītais mantojums: piemiņas kultūra, tūrisms un komunikācija digitālajā laikmetā” referātu tēzes.
Keywords: kultūra; cilvēksituācija; humānisma krīze; kritiskā domāšana; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Sociology; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences