Konkrētā sintaksē balstīta aizvietošana grafiskām valodām - Kosarevskis, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2021)
Rīku atbalsts modelēšanas valodām, tai skaitā grafiskām domēn-specifiskām valodām, nav pietiekami attīstīts. Funkcionalitāte, kas tipiski ir pieejamas citos rīkos, piemēram, teksta redaktoros, programmatūras izstrādes vidēs utt. nav pieejamas grafiskām modelēšanas valodām, piemēram, atrast meklējamo modeļa fragmentu, aizvietot atrasto fragmentu utml. Šim nolūkam tika izveidots paplašinājums ‘Konkrētā sintaksē balstīta aizvietošana grafiskām valodām’ grafisku domēn-specifisko valodu rīku būves platformai ajoo. Šis paplašinājums piedāvā atrastā modeļa fragmenta aizvietošanu ar citu fragmentu vai fragmenta dzēšanu.

The tool support of modelling languages including graphical domain-specific languages is not at the level user's have got used to in other domains. Various features typical in other tools, e.g. text editors, programming tools etc. are missing, for example, find, find-replace and others. For this purpose, a ' Concrete Syntax-Based Find-Replace for Graph-Based Languages' extension has been developed to enable the find-replace in graphical DSL tool definition platform called ajoo.
Concrete Syntax-Based Find-Replace for Graph-Based Languages
Keywords: Datorzinātne; atrašana-aizvietošana; domēn specifiskās valodas; modelēšanas valodas; Meteor