Darba līguma problemātika un nošķiršana no uzņēmuma līguma un pilnvarojuma līguma - Teifurovs, Eduards (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienās praksē ir sastopami juridiska rakstura jautājumi, kuri atspoguļo problēmas ar darba līguma nošķiršanu no uzņēmuma līgumu, kā arī, darba līguma salīdzināšana ar pilnvarojuma līgumu. Bieži vien ir sastopamas situācijas, kad noslēgtās darba tiesiskās attiecības neatbilst faktiskajiem apstākļiem, pēc kādiem ir noslēgts konkrēts darba tiesisko attiecību nodibinošs līgums. Ir svarīgi nošķirt uzņēmuma līgumu no darba līguma, jo praksē pastāv problēmas šajā jautājumā, kur šie līgumi tiek noslēgti ne pēc patiesiem faktiskajiem apstākļiem. Pilnvarojuma līguma gadījumā ir svarīgi izanalizēt to, vai noslēgtā pilnvarojuma līguma gadījumā neveidojas darba tiesiskās attiecības, jo šis līgums pēc būtības darba tiesiskās attiecības neveido. Darba mērķis ir analizēt Civillikuma un Darba likuma, un citus normatīvos aktus, kas regulē darba tiesiskās attiecības, salīdzināt darba līguma un uzņēmuma līguma kopīgās un atšķirīgās pazīmes izvērtējot šo līgumu nošķiršanas kritērijus, kā arī, izpētīt pilnvarojuma līguma problēmas, kas ir saistītas ar darba tiesisko attiecību nošķiršanu. Darbā izmantotās zinātniskās pētniecības metodes ir: analītiskā, sistemātiskā, vēsturiskā un dedukcijas metode.

В наше время на практике существуют вопросы юридического характера, которые отображают проблемы разделения трудового договора от договора предприятия, а так же в сравнении трудового договора с договором правления. Очень часто встречаются ситуации, когда заключенные трудовые отношения не соответствуют фактическим обстоятельствам, по которым заключен конкретный договор заключения трудовых отношений. Очень важно разделить договор предприятия от трудового договора, потому что на практике существуют проблемы в этом вопросе. Эти договора заключаются игнорируя истинные обстоятельства. В договоре правления важно понять – не является ли в нём отражение трудовых отношений, потому что именно этот договор не подразумевает оформления трудовых отношений. Цель работы – анализ Гражданского закона, закона о Труде и других нормативных актов, которые регулируют трудовые отношения, сравнить общие и противоположные приметы, критерии различия трудового договора и договора предприятия, а так же распознание проблем договора правления, которые связаны с разделением трудовых отношений. В работе применены следующие научно исследовательские методы: аналитический, систематический, исторический и дедуктивный.
Contract of employment problem and separation of the company's contract and agency contract.
Keywords: Juridiskā zinātne; darba līgums; uzņēmuma līgums; pilnvarojuma līgums; darba tiesiskās attiecības