Jauniešu Delinkventas Uzvedības Biežuma, Eksternalizētās un Internalizētās Uzvedības Saistība - Brūna, Liliāna (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot delinkventas uzvedības biežuma, eksternalizētas un internalizētas uzvedības saistību un šo saistību ar attiecību viedošanas problēmām vienaudžu vidū. Pētījuma izlasi veido 62 pusaudži vecumā no 15-18 gadiem (vidējais vecums = 16,5). Izlase sastāv no 31 meitenes un 31 zēna . Lai noskaidrotu pusaudžu uzvedības problēmas tika pielietota Ahenbaha Jauniešu Pašnovērtējuma aptauja (Youth Self Report; YSR; Achenbach & Rescorla, 2001). Delinkventas uzvedības biežuma noteikšanai tika izmantota Delinkventas Uzvedības Biežuma aptauja (Frequency of Delinquent Behavior, Dahlberg, Toal & Behrens, 1998). Pētījuma rezultāti atklāj, ka delinkventas uzvedības biežums pozitīvi saistās gan ar internalizētām gan eksternalizētām uzvedības problēmām gan ar vienaudžu attiecību veidošanas problēmām.

The aim of this study is to determine whether there is a relationship between the frequency of delinquent behavior, internalized and externalized behavioral problems, and relationship building problems among young people. The sample of the study consists of 62 adolescents aged 15-18 (mean age 16,5). The sample consists of 31 girls and 31 boys. The Ahenbach Youth Self Report questionnaire (YSR; Achenbach & Rescorla, 2001) was used to identify adolescent behavioral problems. The Frequency of Delinquent Behavior Survey (Dahlberg, Toal & Behrens, 1998) was used to determine the frequency of delinquent behavior. The results of the study reveal that the frequency of delinquent behavior is positively related to both internalized and externalized behavioral problems and peer-relationship building problems.
Relationship Between Adolescents Frequency of Delinquent Behaviour, Externalized and Internalized Behaviour
Keywords: Psiholoģija; pusaudži; delinkventa uzvedība; uzvedības problēmas; attiecības