Indijas klimata migrācijas analīze. Feminisma perspektīva - Salna, Ieva (Latvijas Universitāte, 2021)
Klimata pārmaiņas turpinās atstāt postošas sekas ne tikai uz ekosistēmām, bet arī cilvēkiem visur pasaulē. Jau šobrīd to ietekmē marginalizētajām grupām globālajos Dienvidos nākas migrēt. Tomēr šo grupu sociālajām identitātēm mijiedarbojoties, veidojas unikālas pieredzes, kā rezultātā attiecības ar migrāciju nevar uzskatīt par viennozīmīgām. Feminisma perspektīva palīdz izprast to attiecības ar migrāciju, veidus, kādos konkrētas sabiedrības grupas piedzīvo klimata pārmaiņas. Intersekcionālais feminisms piedāvā sociālo nevienlīdzību mijiedarbību, varas attiecību analīzi un var palīdzēt turpmāk veidot imigrācijas politiku, kas iekļauj sociālo klimata pārmaiņu aspektu. Darbā veikta Indijas klimata migrācijas intersekcionāla analīze un iezīmētas mācības, ko no tās iespējams gūt, veidojot iekļaujošu Eiropas Savienības imigrācijas politiku.

Climate change will continue to have devastating impacts not only on ecosystems, but human populations across the world. Marginalized communities in the Global South are already forced to migrate due to its impacts. However, there are overlaps, interactions between social identities of these groups, thus creating unique experiences, which result in their relationship with migration being ambiguous at best. An intersectional feminist perspective aids in understanding these relationships with migration, ways in which communities experience climate change, and can contribute to creating an immigration policy that includes the social climate change element. This paper offers an intersectional analysis of India’s climate migration and outlines the lessons that can be learned from it, upon creating inclusive European Union immigration policy.
Analysis of India's Climate Migration. A Feminist Perspective
Keywords: Politikas zinātne; Klimata migrācija; intersekcionālais feminisms; Indija; Climate migration; intersectional feminism