Purvu ilgtspējīga izmantošana Latvijā: Cenas tīreļa piemērs - Ozola, Dana (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā tika pētīti mitrāji/purvi kā ilgtspējīgai attīstībai īpaši būtiska ekosistēma, kura ar resursiem nodrošina tās sabalansētu darbību ilgā laika periodā. Pētījuma mērķis ir izstrādāt konceptuālo modeli un priekšlikumu paketi Cenas tīreļa purvu ilgtspējīgai izmantošanai. Lai sasniegtu mērķi, tika veikta literatūras analīze sekojošās nozarēs: ilgtspējīga attīstība, ekotūrisms, telmatoloģija, ekotehnoloģijas, kā arī dokumentu studijas un socioloģiskais pētījums, ko veido 163 tūristu un vietējo iedzīvotāju aizpildītas anketas, kā arī 12speciālistu intervijas. Izstrādātais konceptuālais modelis bāzējas ekotehnoloģiskajā paradigmā, un uz tā pamata izstrādāta priekšlikumu pakete. Tika padziļināti pētīts viens no ekotehnoloģijas instrumentiem, ekotūrisms. Tas atspoguļots, kā viens no ekotehnoloģiju izpausmes veidiem un ir piemērots īpaši aizsargājamu teritoriju (Cenas tīrelis), kā purvu izmantošanai.. Atslēgas vārdi: Mitrāju/purvu ilgtspējīgums, resursu izmantošana, ekotehnoloģijas, ekotūrisms

In this research swamp and moor territories, wieved as very important ecosystem for sustainable development, providing it with resources for blanced system performance in long period of time are studied. The aim of this research is to elaborate a conceptual model and a suggestion package for sustainable use of Cenas moor swamp . To fulfill the aim, a comprehensive studies of literature on following sections: sustainable development, ecotourism, telmathology, ecotechnologies were carried out as well as document studies and sociological research, consisting of 163 surveys from tourists and local inhabitants and 12 expert interwievs were made. The final conceptual modeli is based on ecotechnological paradigm and suggestion package is developed on the model base. One of ecotechnology instruments - ecotourism was studied in-depth. In this research ecotourism has been refleced aso ne of ecotechnology expressions, especially appropriate for protected areas like Cenas moor and sustainable usage of swamp territories. Key words: moor/swamp sustainability, use of resources, ecotechnologies, ecotourism
Wetlands Sustainable Use in Latvia: Cenas Moorland Case
Keywords: Vides pārvaldība