Pesticīdu transformācijas produktu identifikācija graudaugos, pielietojot augstas izšķirtspējas masspektrometriju. - Grīnvalde, Janeta (Latvijas Universitāte, 2024)
Pesticīdu transformācijas produktu identifikācija graudaugos, pielietojot augstas izšķirtspējas masspektrometriju. Grīnvalde J., darba vadītājs Ph.D. Pērkons I.. Maģistra darbs, 42 lapaspuses, 21 attēls, 7 tabulas, 27 literatūras avoti, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota pesticīdu 2,4-D un tebukonazola attīstības gaita, kā arī to transformācijas produktu raksturojums, sastopamība apkārtējā vidē un masspektrometriskās noteikšanas metodes, izmantojot mērķēto un nemērķēto skrīningu. Darbā veikta 2,4-D un tebukonazola transformācijas produktu noteikšana un identifikācija dažāda vecuma ar pesticīdiem apstrādātos kviešu un miežu paraugos, pielietojot augstas izšķirtspējas masspektrometriju (HRMS). Darbā salīdzināts divu paraugu pagatavošanas metožu pielietojums tebukonazola transformācijas produktu noteikšanai.

Identification of pesticide transformation products in cereals by high-resolution mass spectrometry. Grīnvalde J., scientific supervisor PhD Pērkons I. Master thesis in analytical chemistry, 42 pages, 21 figures, 7 tables, 27 literature references, 3 appendices. In Latvian. The work summarises the evolution of the pesticides 2,4-D and tebuconazole, as well as the characterisation of their transformation products, their occurrence in the environment and mass spectrometric detection methods using targeted, non-targeted and suspected screening methodologies. Wheat and barley samples at different growth stages and exposed to target pesticides were subjected to detection and identification of 2,4-D and tebuconazole transformation products by high-resolution mass spectrometry (HRMS) was performed. In addition, two routine sample preparation approaches were evaluated in terms of suitability for tebuconazole transformation product analysis.
Identification of pesticide transformation products in cereals by high-resolution mass spectrometry
Keywords: Ķīmija; PESTICĪDI; TRANSFORMĀCIJAS PRODUKTI; AUGSTAS IZŠĶIRTSPĒJAS MASSPEKTROMETRIJA; KANDIDĀTU SKRĪNINGS; NEMĒRĶĒTĀ ANALĪZE