8.-11. Saeimas vēlēšanu rezultātu teritoriālā mainība Vidzemes un Latgales vēlēšanu apgabalos - Paiders, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā ir pētīta Saeimas vēlēšanu rezultātu telpiskā izkliede Vidzemes un Latgales vēlēšanu apgabalos starp 8. un 11. Saeimas vēlēšanām (2002. – 2011. gads). Tas sevī ietver gan rezultātu apskati politisko partiju, gan arī Saeimā iekļuvušo politisko partiju deputātu kandidātu vēlēšanu rezultātu līmenī. Ir apskatīta gan pētāmo rezultātu telpiskā izkliede vēlēšanu apgabala iekšienē, gan savstarpēji salīdzināti pētāmie vēlēšanu apgabali. Iegūtie rezultāti liecina, ka ir būtiskas atšķirības starp pētāmajiem vēlēšanu apgabaliem, noskaidrojot, ka Vidzemes apskatītie vēlēšanu rezultāti ir ar mazāku telpisko dispersiju, salīdzinot ar Latgali. Galvenais faktors, kurš nosaka vēlēšanu rezultātu telpisko izkliedi ir etniskais sastāvs, izkaidrojot lielāko daļu (R2=78%) izkliedes Saeimā iekļuvušajām politiskajām partijām. Etniskā faktora ietekmes būtiskums savukārt ir mazāks teritorijās, kurās liela loma ir reģionālajiem deputātu kandidātiem. Atslēgas vārdi: Saeimas vēlēšanas, rezultātu telpiskā izkliede, etniskais sastāvs, telpiskā autokorelācija

In this bacheleors thesis the territorial dispersion of 8th – 11 th (2002 – 2011) Saeima election results in Vidzemes and Latgale electoral districts has been resarched. It analyzes election results both from the perspective of political parties and election results for candidates in these political parties. The analysis of teritorial dispersion within studied electoral districts and also between them was made in this research. Key words: Saeima elections, territorial dispersion of results, ethnic composure, spaial autocorrelation The obtained results have shown important differences between election results which show that territorial dispersion in Vidzeme ir smaller than in Latgale electoral district. The main factor which influences dispersion of results is the ethnic factor which explains most of the territorial dispersion (R2=78 %) for elected parties in Saeima elections. The impact of ethnic factor is smaller in territories where there is a huge role for regional election candidates.
Territorial dispersion of Saeima election results in Vidzeme and Latgale electoral districts
Keywords: Ģeogrāfija