Ārvalstu tiešo investīciju ietekmējošie faktori Latvijā - Laganovskis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Ārvalstu tiešo investīciju ietekmējošie faktori Latvijā” galvenais mērķis ir izpētīt ienākošo ārvalstu tiešo investīciju ietekmējošos faktorus Latvijā. Balstoties uz zinātniskajiem pētījumiem, tiek noskaidroti iespējamie faktori, kas ietekmē ĀTI. Viena no darbā izmantotajām metodēm ir MKM daudzfaktoru regresijas analīze. Šajā analīzē tiek izmantoti ceturkšņu dati un aplūkotais periods ir no 2001. gada līdz 2014. gadam. Tiek noskaidrots, ka tirgus lielums, tirgus atvērtība un iegūldījumu atdeve pozitīvi ietekmē ienākošās ĀTI plūsmas Latvijā, kamēr tādi faktori kā inflācija, darbaspēka izmaksas, valūtas vērtība un ĀTI novēlotās vērtības netiek novērtēti kā statistiski nozīmīgi. Darbā tiek veikta arī fiksēto efektu paneļregresijas analīze, kas sevī ietver Čehijas, Slovākijas, Slovēnijas, Polijas, Lietuvas un Latvijas ietekmējošos faktorus. Analīzes mērķis ir noskaidrot, vai iegūtie rezultāti šajā valstu grupā sakrīt ar iegūtajiem rezultātiem Latvijā. Autors noskaidro, ka tirgus lielums un iegūldijumu atdeve pozitīvi un statistiski nozīmīgi ietekmē ĀTI. Šis rezultāts sakrīt gan ar MKM iegūtajiem rezūltātiem, gan arī apskatīto literatūru. Atslēgas vārdi: Ārvalstu tiešās investīcijas, ĀTI, PA, Regresija, Paneļdati

The aim of Bachelors paper „Determinants of Foreign Direct Investment in Latvia” is to identify and examine determinants of FDI in Latvia. This paper is largely based on the available previous works on FDI determinants. One of the methods used in this paper is Ordinary Least Squares regression. The OLS regression is estimated using quarterly data in the time period from 2001 to 2014. The results of OLS indicate that main determinants of FDI in Latvia are market size, trade openness, and domestic returns. All three of these variables have positive and statistically significant relationship with FDI inflows. Meanwhile factors such as inflation, labor costs, currency valuation and lagged values of FDI inflows prove to be insignificant. This paper also estimates Panel regression using Fixed-Effects. The panel consists of six European countries – Czech Republic, Slovakia, Slovenia, Poland, Lithuania and Latvia. The aim of this panel analysis is to examine the determinants of these countries and compare them to OLS results from Latvia. Author finds that FDI inflows have positive and significant relationship with market size and domestic returns, which is a result that is in line with both the OLS estimation results and previously studied works. Key words: Foreign Direct Investment, FDI inflows, Determinants, Latvia, OLS , Panel regression
Determinants of foreign direct investment in Latvia
Keywords: Ekonomika; Ārvalstu tiešās investīcijas; regresija; paneļdati; foreign direct investment; regression