Minimālās algas ietekme uz privātā sektora algu izkliedi Latvijā - Ozoliņš, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir “Minimālās algas ietekme uz privātā sektora algu izkliedi Latvijā”. Tēma ir aktuāla, jo minimālā alga pēc darba autora domām ir bijusi un ir viens no strīdīgākajiem fiskālās politikas regulējošajiem instrumentiem, jo tad sastopas divas savstarpēji pretējas intereses – darba devēju un darba ņēmēju. Darba ņēmēji būs ieinteresēti saņemt pēc iespējams lielāku minimālo atalgojumu, tādējādi mazinot nabadzību un kompensējot inflāciju. Savukārt darba devēji vēlēsies maksāt pēc iespējas mazāku minimālo algu, lai samazinātu izmaksas, kuras saistītas ar mazkvalificēto darbinieku nodarbināšanu. Diskusijas, kuras ir saistītas ar minimālās algas izmaiņām būs aktuālas vienmēr, jo gan darba devēju pārstāvju tā arī darba ņēmēju pārstāvji lobēs likumdevēju kādēļ ir vai arī nav nepieciešams veikt attiecīgās likumdošanas izmaiņas. Lai varētu pieņemt atbilstošu lēmumu par to kā minimālā alga ietekmēs darba ņēmējus, nepieciešamas veikt kvalitatīvu pētījumu par minimālās algas izmaiņu ietekmi uz atalgojumu. Līdz ar to, ka 2020. gadā ministru kabinets ir lēmis par minimālās algas palielināšanu no 2021. gada par 70 euro, darba autors uzskata, ka šāds pētījums ļaus apzināt to, kā minimālā alga ietekmēs darbinieku algu izkliedi. Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz darba devēju sniegtās informācijas nodokļu administrācijai, veikt kvalitatīvu pētījumu par minimālās algas izmaiņu ietekmi uz nodarbināto ienākumiem. Maģistra darba ir sadalīts četrās nodaļās. Pirmajā nodaļā tiks sniegts skaidrojums par minimālās algas ietekmi ekonomikā un to izmaiņām dažādās pasaules valstīs. Otrajā nodaļā tiks skaidrots minimālās algas politika Latvijā, lai novērtētu to ietekmi. Trešajā nodaļā tika atspoguļoti darbā izmantotie dati un ekonometriskās analīzes metodoloģija, ar kura palīdzību tiks noteikts kā minimālās algas izmaiņas ietekmē darba ņēmēju ienākumus zem algas mediānas un attiecīgi virs algas mediānas. Ceturtajā nodaļā tika analizēti ekonometriskie modeļi ar kuru palīdzību tika skaidrots, kā minimālās algas izmaiņas ietekmē darbinieku algu sadalījumu zem un virs mediānas.

The topic of the master's thesis is "Impact of the minimum wage on the wage distribution in private sector in Latvia". The topic is relevant, because in the opinion of the author of the paper, the minimum wage has been and is one of the most controversial instruments of fiscal policy, because two mutually conflicting interests meet - the employer and the employee. Employers will be interested in getting the highest possible minimum wage, thus reducing poverty and compensating for inflation. In turn, employers will want to pay the lowest possible minimum wage to reduce the costs of employing low-skilled workers. Discussions related to changes in the minimum wage will always be relevant, as both employers 'and employees' representatives will lobby the legislator to make necessary changes. In order to be able to make an appropriate decision on how the minimum wage will affect employees, it is necessary to conduct a qualitative study of the impact of changes in the minimum wage on wage distribution. As the Cabinet of Ministers has decided to increase the minimum wage by 70 euros in 2021, the author believes that such a study will identify how the minimum wage will affect the distribution of employees' wages. The aim of the master's thesis is to conduct a qualitative study of the impact of changes in the minimum wage on the distribution income of employees, based on the information provided by employers to the tax administration. The master's thesis is divided into four sections. The first chapter will explain the impact of the minimum wage on the economy and its changes in different parts of the world. The second chapter will explain the minimum wage policy in Latvia to assess their impact. The third chapter presented data and the methodology used in work and econometric analysis, which will determine how changes in the minimum wage affect the distribution of employees' incomes before median wage and above the median. In the fourth chapter, econometric models were developed to explain how changes in the minimum wage affect the distribution of employees' wages before and above median.
Impact of the minimum wage on the wage distribution in private sector in Latvia
Keywords: Ekonomika; minimālā alga; algas izkliede; ekonometriskie modeļi; regresija