2-3 gadus vecu bērnu adaptācijas veicināšana pirmsskolā sadarbībā ar vecākiem - Laiviņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autore: Annija Laiviņa Kvalifikācijas darbs: “2–3 gadus vecu bērnu adaptācijas veicināšana pirmsskolā sadarbībā ar vecākiem”. Darba mērķis– izpētīt 2–3 gadus vecu bērnu adaptācijas norisi pirmsskolas izglītības iestādē un sadarbības iespējas ar ģimeni šī procesa atbalstam. Darba apjoms: 42 lpp., 9 tabulas, 24 bibliogrāfijas vienības, 1 pielikums. Darbā analizēta pedagoģiskā un psiholoģiskā literatūra, izstrādāta un aprobēta trīs nedēļu adaptācijas programma. Izmantojot anketēšanu, novērošanu un sarunas ar vecākiem, secināts, ka vecāku līdzdalība un pedagoga individuāla pieeja ievērojami uzlabo bērnu emocionālo labsajūtu un adaptācijas norisi. Teorētiskajā daļā izmantoti tādu autoru kā G.Svence, D.Lieģeniece, S.Gailuma, E.Eriksons u. c. pētījumi par bērna attīstību un adaptāciju. Atslēgas vārdi: adaptācija, sadarbība, pirmsskola, 2–3 gadus veci bērni.

Author of the thesis: Annija Laiviņa Qualification paper: “Promoting the Adaptation of 2–3-Year-Old Children in Preschool in Cooperation with Parents” The aim of the paper is to explore the adaptation process of 2–3-year-old children in preschool education institutions and the opportunities for cooperation with families to support this process. Scope of the paper: 42 pages, 9 tables, 24 bibliographic references, 1 appendix. The paper analyzes pedagogical and psychological literature, and presents a three-week adaptation program that was designed and tested. Based on questionnaires, observations, and interviews with parents, it was concluded that parental involvement and the teacher's individual approach significantly improve children's emotional well-being and adaptation process. The theoretical part is based on the research of G. Svence, D. Lieģeniece, S. Gailuma, E. Erikson, among others, on child development and adaptation. Keywords: adaptation, cooperation, preschool, 2–3-year-old children.
Promotion of adaptation of 2-3 year old children in preschool in cooperation with parents
Keywords: Izglītības zinātnes; adaptācija; sadarbība; pirmsskola; 2–3 gadus veci bērni.