Acu kustības ātrlasītajiem - Koteļņikovs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt acu kustības ātrlasītājiem un noskaidrot kā sintaktiska neskaidrība ietekmē fiksācijas. Eksperimentā Nr.1 piedalījās 9 brīvprātīgi dalībnieki ar atšķirīgu lasīšanas ātrumu. Visu dalībnieku vidējais lasīšanas ātrums bija 4340 ± 1000 zīmes minūtē. No vispārējās grupas tika izdalīti 4 ātrlasītaji ar vidējo lasīšanas ātrumu 5620 ± 1000 zīmes minūtē. Eksperimentā Nr. 2 veicām acu kustību videopierakstu, lietojot datorprogrammu, ar kuras palīdzību ir iespējams izmainīt simulāciju (simbolu maiņa vārdos – kā kļūdas ieviešana tājos), radot sintaktiskas neskaidrības. Veicot iegūto datu salīdzinājumu starp lasītājiem un ātrlasītājiem, noskaidrots, kā negaidīta burtu nomaiņa tekstā nemaina ātrlasītāju fiksācijas ilgumu, rezultāti statiski nav nozīmīgi atšķirīgi (p=0,49>0,05). Pārējiem lasītājiem fiksāciju ilgumi pirms un pēc burtu nomaiņas ir tuvu statistiski nozīmīgai atšķirībai (p=0,09>0,05).

Objective of the Master's thesis is to investigate eye movements of the speed readers and find out how syntactic ambiguity affects fixations Experiment No. 1 included 9 voluntary participants with different reading speeds. The average reading speed of all participants was 4340 ± 1000 characters per minute. During analysis of the data 4 speed readers with average reading speed of 5620 ± 1000 characters per minute were selected. In the experiment No 2 we carried eye movement recordings using software which allows changing the simulations (change of symbols in the words as introduction of mistake in them) as creation of syntactic ambiguity When comparing the data of regular and speed readers, statistically not significant differences of the fixation rate (p=0,49>0,05). For other readers fixation durations before and after change of the letter is close to statistically significant differences (p = 0.09> 0.05).
Eye movements of speed readers
Keywords: Fizika