Ungārijas 1956. gada revolūcija un 1968. gads Čehoslovākijā: kopīgais un atšķirīgais norisē un viedokļos - Brūmane-Gromula, Ginta (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā uzmanība tiek veltīta Ungārijas 1956. gada un 1968. gada Čehoslovākijas reformu mēģinājumu kopējo un atšķirīgo iezīmju analīzei. Darbā tiek skatītas kopējās un atšķirīgās iezīmes abu valstu reformu mēģinājumu cēloņos, piedāvāto reformu programmu idejās, kā arī Čehoslovākijas un Ungārijas Komunistisko partiju un sabiedrības lomā reformu ieviešanas procesos. Atsevišķa uzmanība tiek pievērsta abu reformu mēģinājumu starptautiskajiem aspektiem, kas skar lēmumu par militāras intervences pielietošanu, lai apstādinātu iesāktos pārmaiņu procesus gan Ungārijā, gan Čehoslovākijā, kas pēc Maskavas domām apdraudēja PSRS pozīcijas bipolārajā pasaulē. Apskatot reformu mēģinājumus Ungārijā un Čehoslovākijā, uzmanība tiek pievērsta arī abu pārtraukto reformu mēģinājumu atstātajām sekām gan starptautiskajā politikā, gan sociālistisko valstu iekšpolitikā.

This work concentrates on analysis of reforms in Hungary and Czechoslovakia in years 1956 and 1968. The similarities and differences are analysed based on causes of reforms, ideas in programmes of reforms as well as Czechoslovakian and Hungary Communist party’s and communities influence in development of reform’s processes. The international aspects that influenced Moscow decision of military involvement to stop process of forming political and economical changes in Hungary and Czechoslovakia that could be identified as threat to USSR position in bipolar world is analysed more thoroughly. Influence of interrupted processes of attempted reforms in Hungary and Czechoslovakia on international and countries internal politics is discussed.
Hungary`s Revolution in 1956th and 1968th in Czechoslovakia: Similarities and Differencies in Cause of Events and Opinions
Keywords: Vēsture