Cerebrālā oksimetrija pie pleca endoprotezēšanas operācijām - Mackēvičs, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2022)
Ievads: Deģeneratīvas plecu locītavu slimības skar gados vecākus cilvēkus. Jaunākās ortopēdiskās ķirurģijas metodes piedāvā jaunus risinājumus. Plecu locītavas protezēšanas operācijas laikā pacients pozicionēts pussēdus stāvoklī. Ir ziņojumi par gan pārejošiem, gan pastāvīgiem neiroloģiskiem bojājumiem pēc pleca locītavas operācijas. Autora mērķis noteikt pacientiem reģionālas galvas smadzeņu desaturācijas epizodes (CDE) pie plecu endoprotezēšanas operācijām vispārējā anestēzijā un iespējamo saistību ar neiroloģiskām komplikācijām. Metodes: Monocentrisks, prospektīvais novērošanas pētījums tika veikts Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. 24 pacientu grupa saņēma kombinētu pleca pinuma blokādi un vispārējo endotraheālo anestēziju. Pacientiem tika reģistrēts dzimums, vecums, perfūzijas indekss (Pi), skābekļa rezerves indekss (ORi), smadzeņu reģionālais skābekļa piesātinājuma indekss (rSO2) un vidējais arteriālais asinsspiediens (MAP), tos salīdzinot noteiktos intervālos: pirms anestēzijas indukcijas (T1), pēc indukcijas (T2), pēc pozicionēšanas (T3), pēc cementēšanas (T4) un pēc ekstubācijas (T5). Arteriālā hipotensija tika definēta kā jebkura no šīm parādībām: MAP samazināšanās >30% salīdzinājumā ar sākotnējo līmeni vai MAP <65 mmHg. CDE tika definēta kā priekšējās galvas smadzeņu daivas skābekļa samazinājums par 20%. Aprēķini tika veikti, izmantojot SPSS programmatūru (versija 14.0.2, SPSS Inc.). Rezultāti: Arteriālo hipotensija novēroja deviņiem pacientiem, CDE radās trīs pacientiem. Pastāv mēreni spēcīga korelācija starp rSO2 samazināšanos un ĶMI (Pīrsona r = 0,53, p vērtība 0,079.) Pastāv statistiski nozīmīga vidēji cieša korelācija starp MAP pēc sēdēšanas un rSO2 pēc sēdēšanas (Spīrmena rs = 0,464, p = 0,030). Pastāv statistiski nozīmīga vidēji cieša korelācija starp MAP pēc intubācijas un rSO2 (rs = 0,459, p = 0,032) Pastāv statistiski nozīmīga vidēji cieša korelācija starp MAP pirms intubācijas un rSO2 operācijas beigās (rs = 0,511, p = 0,015). Secinājumi: Pacientu pozicionējot pussēdus stāvoklī, reģionālās cerebrālās oksigenācijas rādītāji samazinās par 30% un vairāk katram desmitajam (12.5%, jeb 3 no 22 pacientiam), kam tiek veikta plecu protezēšanas operācija ar kombinēto pl. brachialis blokādi un vispārējo anestēziju. Pētījums arī atklāja, ka 37,5% pacientiem ir novērojama pārejoša hipotensija, kas ilgst līdz 5 minūtēm (9 no 22 pacientiem). Reģionālās cerebrālās skābekļa (rSO2) svārstības korelē ar vidējā arteriālā spiediena izmaiņām noteiktos anestēzijas posmos (piemēram, indukcijas laikā) un pacienta stāvokļa izmaiņām no guļus uz daļēji sēdus. Reģionālās smadzeņu skābekļa mērīšana var kalpot kā reāllaika monitoringa metode, lai laicīgi pamanīt desaturāciju un novērst iespējamos neiroloģiskos bojājumus.

Introduction: Degenerative joint disease in the elderly affects the elderly. The latest orthopedic surgery methods offer new solutions. Patients are placed in a semi-sitting position during shoulder replacement surgery. Both transient and permanent post-operative neurological damage has been reported. Our goal was to determine cerebral desaturation (CDE) during shoulder replacement surgery under general anesthesia. Methods: A monocentric, prospective observational study was performed at the Hospital of Traumatology and Orthopedics. A group of 24 patients received combined shoulder block and general endotracheal anesthesia. Patients were recorded for gender, age, perfusion index (Pi), oxygen reserve index (ORi), brain regional oxygen saturation index (rSO2), and mean arterial blood pressure (MAP) at regular intervals: before anesthesia induction (T1), after induction (T2), after positioning (T3), after cementation (T4) and after extubation (T5). Arterial hypotension was defined as any of the following: MAP reduction> 30% from baseline or MAP <65 mmHg. CDE was defined as a 20% reduction in oxygen to the anterior lobe of the brain. Calculations were performed using SPSS software (version 14.0.2, SPSS Inc.). Results: Hypotension occurred in nine patients, CDE occurred in three patients. There is a moderately strong correlation between rSO2 reduction and BMI (Pearson r = 0.53, p-value 0.079.) There is a statistically significant moderately close correlation between MAP after sitting and rSO2 after sitting (Spearman rs = 0.464, p = 0.030). There is a statistically significant moderately close correlation between MAP after intubation and rSO2 (rs = 0.459, p = 0.032) There is a statistically significant moderately close correlation between MAP before intubation and rSO2 at the end of surgery (rs = 0.511, p = 0.015). Conclusions: When patients were placed in a semi-sitting position, regional cerebral oxygenation was reduced by 30% or more for every tenth (12.5%, or 3 of 22 patients undergoing shoulder replacement surgery with combined brachial block and general anesthesia. Study also found that transient hypotension lasting up to 5 minutes is observed in 37.5% of patients (9 of 22 patients). Regional cerebral (rSO2) fluctuations correlate with mean arterial pressure during certain stages of anesthesia (eg, during induction) and changes in the patient's condition from supine to partially sitting. Measurement of the regional brain method can serve as a real-time monitoring to detect desaturation and possible neurological damage in a timely manner.
Cerebral oximetry in patients undergoing shoulder replacement surgery
Keywords: Medicīna; plecu protezēšanas operācija; daļēji sēdus stāvoklis; NIRS