Izgulējuma riska novērtēšana Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā - Zunda, Inta (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma “Izgulējuma riska novērtēšana Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā.” Zunda I., darba vadītāja Mg.sc.sal. Budzila I. Bakalaura darba galvenie mērķi ir divi: 1.Izpētīt kā tiek veikta izgulējuma risku izvērtēšana un profilakse Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā; 2. Izveidot aprūpes dokumentu izgulējumu novērtēšanai un profilaksei Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļai. Darba autore paveica iecerēto ar daļēji strukturētu interviju palīdzību. Izanalizējot iegūtos datus, tika izstrādāts dokuments – palīgs izgulējumu risku izvērtēšanai Neatliekamās palīdzības nodaļai. Pētījuma jautājums: kāda ir izgulējumu risku novērtēšana Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā? Pētījuma gaitā atbilde uz jautājumu kļuva skaidra, ka nav atsevišķas dokumentācijas, ar kuru palīdzību izvērtē pacienta vispārējo izgulējumu risku, kas būtu ērti un viegli aizpildāma, un šāds dokuments būtu vitāli nepieciešams katrā ārstniecības iestādē.

The theme of the bachelor's thesis is "Assessment of pressure ulcers risk in the Emergency Medical Care Department". Zunda I., supervisor Mg.sc.sal. Budzila I. The two main aims of the bachelor's thesis: 1. To study how pressure ulcer risk assessment and prevention is performed in the Emergency Medical Care Department; 2. To create a care document for the assessment and prevention of pressure ulcers for the Emergency Medical Department. The author accomplished planned using semi-structured interviews. After the obtained data were analyzed, a document was developed - a material for the assessment of pressure ulcer risks for the Emergency Department. Research question: What is the assessment of pressure ulcer risk in the Emergency Department? In the course of the study, the answer to the question became clear - no separate documentation to assess the patient's overall risk of forming pressure ulcer, which would be convenient and easy to fill in, was detected, and such a document would be vital in every medical institution
Assessment of pressure ulcers risk in the Emergency Medical Care Department
Keywords: Medicīna; izgulējumu riska; novērtēšana; Neatliekamā medicīna; medicīnas dokumentācija